Čelnica Hong Konga zabranila maske kako bi smirila nasilje

Mnogi demonstranti nose maske zbog bojazni da bi mogli ostati bez posla (EPA)

Hongkonška čelnica Carrie Lam u petak je iskoristila vanredne ovlasti, koje datiraju iz kolonijalnog doba, prvi put u više od 50 godina kako bi uvela mjere usmjerene na smirivanje nasilja u tom gradu pod kineskom upravom.

Na konferenciji za novinare rekla je da u subotu na snagu stupa zabrana nošenja maski, u skladu sa zakonima o vanrednim situacijama, koji omogućavaju vlastima da “donose bilo kakve propise” ako smatraju da su u javnom interesu.

Mnogi demonstranti nose maske kako bi sakrili identitet zbog bojazni da bi mogao biti izvršen pritisak na poslodavce da preduzmu mjere protiv njih, prenosi Hina.

Najveća kriza u bivšoj britanskoj koloniji

Nije jasno kako će Vlada provesti zabranu maski u gradu u kojem ih mnogi od 7,4 miliona stanovnika nose svakodnevno kako bi se zaštitili od infekcija nakon epidemije smrtonosnog SARS-a 2003.

Četiri mjeseca antivladinih protesta uvukla su bivšu britansku koloniju u najveću političku krizu otkad je vraćena Pekingu 1997. i stvorila ozbiljan izazov za kineskog čelnika Xija Jinpinga.

Nasilje je eskaliralo u utorak, na 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine, kada je policija ispalila veliku količinu suzavca, 900 gumenih metaka i šest pravih, od kojih je jedan pogodio 18-godišnjaka.

Tinejdžer Tony Tsang pogođen je iz blizine u prsa dok se borio s policajcem.

Optužen je za nerede, za što bi mogao dobiti kaznu zatvora do deset godina, i napad na policijskog službenika.

Demonstracije traju mjesecima

Tsang je u stabilnom stanju u bolnici.

Ta pucnjava razbjesnila je demonstrante, koji su divljali širom grada, bacali Molotovljeve koktele, blokirali ceste i izazivali požare, a policija je uzvraćala suzavcem.

Bivšu britansku koloniju mjesecima potresaju demonstracije, koje su počele kao revolt zbog, sada povučenog, prijedloga zakona kojim bi se radi suđenja dopustilo izručenje ljudi Kini.

Izvor: Agencije