Čelnica Hong Konga objavila formalno povlačenje zakona

Lam je ranije rekla da je prijedlog zakona 'mrtav', ali ga nije formalno povukla (EPA)

Honkonška čelnica Carrie Lam objavila je u srijedu formalno povlačenje prijedloga zakona o izručenju, koji je izazvao nerede i zbog kojeg je grad pod kineskom kontrolom zahvaćen najtežom krizom u proteklih nekoliko desetljeća.

Lam je to objavila nakon sastanka sa zastupnicima iz Pekinga, delegacijom Hong Konga u Nacionalnom narodnom kongresu i članovima narodne kineske političke konzultativne konferencije, prenijelo je nekoliko kineskih medija.

Prosvjedi su u bivšoj britanskoj koloniji počeli u lipnju zbog prijedloga zakona koji bi omogućio izručenje građana Kini, no otad su se razvili u pritisak za veću demokraciju.

Povlačenje prijedloga zakona bio je jedan od ključnih zahtjeva prosvjednika.

Lam je i ranije rekla da je prijedlog zakona “mrtav”, no nije ga formalno povukla.

‘Stvoren je neoprostiv haos’

Novinar Al Jazeere Adrian Brown iz Hong Konga javlja kako nije sigurno hoće li povlačenje zakona biti “prekretnica” krize.

“Ovo je nešto što se trebalo dogoditi prije nekoliko mjeseci. Mislim kako su čelnici iz Pekinga kazali Lam da povuče kontroverzni zakon jer im treba vremena i tišine u tjednima pred proslavu 1. listopada i Dana državnosti”, istaknuo je on.

Hong Kong je vraćen Kini po formuli “jedna zemlja, dva sustava”, koja dopušta da zadrži određene slobode, poput slobode prosvjeda i neovisnoga pravosudnog sustava, podsjeća Reuters.

Iz toga je proistekao bijes zbog prijedloga zakona o izručenju, koji se u Hong Kongu doživljava kao polagano nametanje utjecaja Pekinga.

Lam je prošlog tjedna rekla vodećim poslovnim ljudima da je prouzročila “neoprostiv kaos” uvođenjem prijedloga zakona i da bi dala ostavku da je imala izbora te se ispričala, prema audiosnimci koja je procurila u javnost.

Na tom sastanku, održanom iza zatvorenih vrata, kazala je da sad ima “vrlo ograničen” prostor da riješi krizu jer su neredi za Kinu postali pitanje nacionalne sigurnosti i suvereniteta u jeku sve većih napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Kina demantira uplitanje

Kina je opovrgnula uplitanje u unutarnje stvari Hong Konga, no ponovno je upozorila u utorak da neće mirno sjediti budu li neredi prijetili kineskoj sigurnosti i suverenitetu.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova ranije je kazao da su događaji u Hong Kongu “potpuno premašili opseg slobodnih prosvjeda” i prerasli u “ekstremno nasilje”.

Nedavni prosvjedi ugrozili su vladavinu zakona i reda u Hong Kongu, zaprijetili sigurnosti građana i ozbiljno ugrozili načela “jedne zemlje, dva sustava”, rekao je glasnogovornik Geng Shuang.

Dodao je da Peking podupire honkonšku čelnicu u vladavini sukladno zakonu i gradsku policiju u naporima da održi red.

Prosvjedi su počeli 9. lipnja protiv kontroverznoga prijedloga zakona, a Peking je više puta optužio strane sile, posebice Veliku Britaniju i SAD, da potiču prosvjede i ističe da se miješaju u unutarnju stvar Kine.

Izvor: Al Jazeera i agencije