Čelnica Hong Konga ne želi ni ustupiti, ni odstupiti

Lam upozorava da će ekonomski oporavak dugo trajati, te je izrazila zabrinutost zbog privatnog i turističkog sektora (EPA)

Čelnica Hong Konga Carrie Lam isključila je mogućnost bilo kakvog ustupka prodemokratskim prosvjednicima i upozorila na tešku gospodarsku krizu koju je izazvao prosvjedni pokret, javlja AFP.

“U vezi političkog rješenja, mislim da ne trebamo raditi ustupke da bi ušutkali nasilne prosvjednike”, rekla je Carrie Lam na izvanrednoj konferenciji za novinare, dva mjeseca od početka prosvjeda.

Južno područje Kine i međunarodno financijsko središte doživljavaju najtežu političku krizu od 1997. godine uz prosvjede i gotovo svakodnevne akcije koje često prerastaju u nasilja između radikalnih aktivista i snaga reda. Nekoliko povorki predviđeno je za subotu i nedjelju.

Nakon sastanka s poslovnim krugovima, čelnica Hong Konga je upozorila da bi gospodarski utjecaj mogao biti teži od epidemije SARS-a (teškog akutnog respiratornog sindroma) 2003.

“Ovaj puta je brzo nastupilo usporenje. Neki su ga usporedili s tsunamijem. Gospodarski oporavak će dugo trajati”, rekla je izrazivši zabrinutost zbog privatnog posebice turističkog sektora.

Pad turističkih posjeta

Hongkonška tvrtka Cathay Pacific je obznanila pad rezervacija, a turističke agencije su izvijestile o padu do 50 posto grupnih posjeta.

Nekoliko zemalja je upozorilo svoje državljane koji putuju u Hong Kong, a posebice SAD koji je prošlog tjedna tražio od svojih građana da budu na oprezu.

Carrie Lam, čiju ostavku prosvjednici traže, dobila je tijekom te krize punu podršku Pekinga, koji je pooštrio prijetnje prosvjednicima.

Kineska uprava civilnog zrakoplovstva je zatražila od Cathay Pacifique da ne dopusti članovima osoblja koji su podržali prosvjede da rade na  letovima preko kineskog zračnog prostora ili na letovima u kontinentalnu Kinu.

Prijetnje i uhićenja stotina osoba nisu spriječili mobilizaciju. U petak su tisuće ljudi mirno prosvjedovali u zračnoj luci, jednoj od najprometnijih na svijetu.

Izvor: Agencije