Čelnica Hong Konga: Eskalacija nasilja postaje ozbiljna

Na posljednjem protestu policajci su koristili i vatreno oružje te ispalili nekoliko hitaca u zrak (EPA)

Čelnica Hong Konga Carrie Lam upozorila je da eskalacija nasilja u antivladinim prosvjedima, koji tri mjeseca potresaju azijsko financijsko središte, postaje ozbiljnija, ali i da se vlasti same mogu nositi s nastalom krizom, prenosi Reuters.

Lam je prvi put govorila u javnosti nakon što su antivladine demonstracije eskalirale u nedjelju, kada je policija u borbama s prosvjednicima, koji su bacali cigle i benzinske bombe, koristila vodene topove i suzavac.

“Trebali bismo biti spremni na pomirenje u društvu komunicirajući s raznim ljudima. Želimo okončati kaotičnu situaciju u Hong Kongu”, izjavila je Lam, koja “ne vjeruje da je vlada izgubila kontrolu nad situacijom”.

Prema navodima zapadnih medija, na posljednjem prosvjedu policajci su koristili i vatreno oružje te ispalili nekoliko hitaca u zrak.

Eskalacija nemira

Na objavljenim snimkama se vidi i da su uperili oružje na prosvjednike koji su držali štapove, prenosi Reuters.

Policija je lokalnim medijima rekla da su hici ispaljeni u znak upozorenja i da je nekoliko ozlijeđenih policajaca prebačeno u bolnicu.

Radi se o eskalaciji nemira koji su izbili nakon što je gradska vlada donijela zakon o izručenju Kini i u međuvremenu se pretvorili u širi protuvladin prosvjed.

Grad pod kineskom upravom suočava se s najvećom političkom krizom od predaje Pekingu 1997. godine, a vlasti Komunističke partije uputile su jasno upozorenje da računaju i na moguću intervenciju kako bi zaustavile nemire.

Izvor: Agencije