Celik: Nisam naredio da ubiju ruskog pilota, nego da ga zarobe

Sva odgovornost za smrt pilota leži na meni i dužan sam odgovarati za to što se tamo događalo, poručio je Celik (Arhiva)

Turski državljanin Alparslan Celik, koji je osumnjičen za ubojstvo ruskog pilota koji je upravljao borbenim zrakoplovom Su-24 srušenim na granici Turske i Sirije, na sudu je izjavio kako nije zapovjedio da se na njega puca već da se zarobi.

Potvrdio je to Celikov odvjetnik Murat Ustundag, a prenijeli ruski mediji.

“Na prvom video-snimku koji je obišao društvene mreže može se čuti kako sam zapovjedio da ne pucaju na pilota, a nakon što su se čuli pucnji počeo sam vikati kako ga treba zarobiti. Oni koji su bili u mojoj blizini također su vikali da prestanu pucati. Moja zapovjed nije bila da se pilot ubije, već da se zarobi”, navodi se u Celikovoj izjavi, koju je medijima prenio odvjetnik.

Prema Celikovim riječima, u trenutku kada je zrakoplov oboren, njegova postrojba je izvlačila mrtve i ranjene borce ispod ruševina.

“Međutim, jasno je da sva odgovornost za ubojstvo pilota leži na meni i dužan sam odgovarati za to što se tamo događalo”, poručio je Celik.

Nema izručenja Rusiji

U svojoj izjavi je priznao kako je “vrlo tužan zbog svega što se dogodilo”, a Rusiju je nazivao Sovjetskim Savezom.

“Neka me pozovu u SSSR, neka me pozovu u veleposlanstvo i ja ću sa zadovoljstvom tamo otići i sve ispričati. Za sve ću odgovarati. Vjerujem da se sve loše na kraju završi dobrim. Na snimku se moglo vidjeti kako se dva bespomoćna pilota padobranom spuštaju na zemlju, što znači da ih je vrlo lako bilo zarobiti. Međutim, sa svih strana je na njih pucano”, podsjetio je Celik.

Još je naveo kako su to “bila čudovišta sa strojnicama u rukama i zločinci”, misleći na one koji su ubili pilote, a koji su “imali djecu, žene, očeve i majke”. No, i dodao je kako treba sagledati i drugu stranu jer je “svaki od tih koji su pucali u ratu izgubio nekog rođaka, a postoje i oni koji su izgubili cijele obitelji”.

“Celik ne može biti izručen Rusiji jer tursko zakonodavstvo to ne dozvoljava”, rekao je odvjetnik Ustundag.

Istovremeno, kako je rekao, Rusija može sudjelovati u sudskom procesu koji će biti vođen protiv Celika u Turskoj.

Ruski borbeni zrakoplov Su-24 srušen je u studenom prošle godine, nakon što je narušio zračni prostor Turske u blizini granice sa Sirijom. Nakon toga uslijedile se povišene političke tenzije između Rusije i Turske, popraćene i ekonomskim sankcijama Ankari.

Izvor: Agencije