Celik: Khashoggi nije mogao biti ubijen bez naredbe na visokom nivou

Celik je najoštrije osudio izjave francuskog ministra vanjskih poslova upućene turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu (Anadolija)

Glasnogovornik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik izjavio je kako saudijski novinar Jamal Khashoggi nije mogao biti ubijen bez naredbe na visokom nivou, te da cijeli svijet želi znati ko je nalogodavac ovog ubistva, javlja Anadolija.

Celik je odgovarao na pitanja novinara u sjedištu AK Partije u Ankari, a tom prilikom se dotakao i slučaja saudijskog novinara, koji je ubijen 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Naglasio je kako se tako nešto ne može izvesti bez naredbe na visokom nivou.

„To je ono što zanima cijeli svijet, ko je dao naredbu“, rekao je Celik.

Osuda izjava Le Driana

On je najoštrije osudio izjave francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yves Le Driana upućene turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u vezi s ubistvom Khashoggija.

Le Drian je izjavio da Erdogan igra političku igru s audiotrakom koja, kako tvrde turski izvori, dokazuje da je Khashoggi ubijen u zgradi ambasade Saudijske Arabije. 

Khashoggi, saudijski pisac, američki stanovnik i kolumnista Washington Posta,  ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra kako bi dobio dokumente koji potvrđuju da se razveo od svoje bivše supruge, da bi se ponovno mogao oženiti. Nikada nije izašao iz te zgrade.

Nakon nekoliko sedmica višestrukog negiranja da je imalo išta sa njegovim nestankom, Kraljevina je u konačnici priznala da je ubistvo bilo sa predumišljajem

Turski dužnosnici sumnjaju da je Khashoggi u konzulatu ugušen, nakon čega mu je tijelo rastvoreno u kiselini i prosuto u kanalizaciju.

Izvor: Agencije