Celik: Francuska da se suoči sa zločinima koje je počinila u Africi

Ovom izjavom sprečava se poduzimanje zajedničkih koraka u brojnim osjetljivim regionalnim pitanjima (Arhiva)

Glasnogovornik Partije pravde i razvoja – AKP u Turskoj Omer Celik je osudio izjavu predsjednika Francuske Emannuela Macrona o obilježavanju 24. aprila kao dana koji se povezuje sa stradanjem Armena 1915. godine.

Istakao je da navodi koji povezuju stradanje armenskog naroda s navodnim genocidom nemaju ni pravno ni historijsko uporište i uopće nisu u skladu s historijskim činjenicama, prenosi Anadolija.

“Odbacujemo izjavu predsjednika Francuske Macrona i najoštrije je osuđujemo”, poručio je Celik putem Twitter profila.

U pitanju odnosi Francuske i Turske

“Francuska, koja tvrdi da zagovara suočavanje s prošlošću, trebala bi se, prije svega, suočiti sa zločinima protiv čovječnosti koje je počinila u Beninu, Burkina Fasu, Gabonu, Gvineji, Kamerunu, Mauritaniji, Nigeru, Senegalu, Tunisu i Čadu. Iako se radi o pitanju o kojem bi historičari i naučnici trebali voditi dijalog, gospodin Macron ovim korakom onemogućava dijalog kako bi zadovoljio političke interese nekih lobija”, naveo je Celik.

Dodao je da Macron ovakvim izjavama dovodi u pitanje i odnose Francuske i Turske.

“Ovom izjavom sprečava poduzimanje zajedničkih koraka u brojnim osjetljivim regionalnim pitanjima koja zahtijevaju saradnju, posebno kada se radi o migrantskoj krizi i borbi protiv terorizma. Svrha politike je vođenje boljeg dijaloga za regionalni prosperitet, sigurnost, stabilnost i demokratiju. Iz tog razloga, preporučujemo gospodinu Macronu da donese odluke koje će se fokusirati na sadašnjost i budućnost, a ne na prošlost. Ako gospodin Macron želi da se suoči s historijom kao subjektom politike, on bi trebao prvo da se suoči s historijom svoje zemlje. Ovo bi bio principijelniji pristup”, poručio je Celik.

Turska navodi da je potrebno bez političkih uplitanja na objektivan i nepristrasan način istražiti događaje iz 1915. godine, te poziva da obje strane, kao i druge zemlje, otvore arhive kako bi se naučno istražili događaji iz tog perioda.

Turska predlaže zajedničku komisiju

Turska, također, predlaže da se formira zajednička komisija, sastavljena od turskih, armenskih i međunarodnih stručnjaka, koja bi istražila pomenute događaje.

Turska i Armenija su u oktobru 2009. godine poduzele napore u cilju normalizacije odnosa.

Dvije zemlje su u Cirihu potpisale dva protokola o obnavljanju diplomatskih odnosa.

Izvor: Agencije