Ćelija za ‘mučenje i likvidaciju’ – upoznajte tim optužen za ubistvo Khashoggija

Mediji i aktivisti na društvenim mrežama uspjeli su na Twitteru pronaći privatne profile nekih od članova ove ekipe (Screenshot)

Turski izvori su otkrili u srijedu ujutro informacije, fotografije i detalje o saudijskom timu koji je, kako kažu, bio zadužen za mučenje i likvidaciju saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Mnogi detalji slučaja Khashoggi, koji je nestao 2. oktobra, još uvijek su obavijeni velom misterije.

Turski izvori počeli su otkrivati informacije i fotografije o timu saudijskih obavještajaca koji su stigli u kompleks saudijskog konzulata istog dana kada se tu nalazio i Khashoggi.

U dva aviona 15 Saudijaca

Turski izvori su potvrdili da se među osumnjičenima nalaze i osobe drugih nacionalnosti, prenosi Al Jazeerin reporter.

Mediji u Turskoj su objavili imena i fotografije 15 Saudijaca koji su doputovali u Istanbul u dva privatna aviona, a zatim se uputili u saudijski konzulat u vrijeme kada se tu nalazio novinar Khashoggi.

Prema turskim medijima i listu Sabah, koji je blizak Vladi, smatra se da je grupa od 15 Saudijaca umiješana u mučenje i likvidaciju Khashoggija.

Mediji i aktivisti na društvenim mrežama uspjeli su na Twitteru pronaći privatne profile nekih od članova ove ekipe zahvaljujući imenima i fotografijama koje su objavili turski mediji.

Na osnovu njihovih profila su došli do saznanja da se u timu za likvidaciju nalaze i pripadnik saudijskih specijalnih snaga i ekspert za forenziku.

Pripadnici sigurnosne službe

Pojedini korisnici Twittera kažu da je ova ekipa sačinjena uglavnom od saudijskih vojnika i pripadnika sigurnosne službe.

Saudijci čija su imena objavili turski mediji: Meshal Saad M Albostani, Salah Muhammed A Tubaig, Naif Hassan S. Alarifi, Muhammed Saad H. Alzahrani, Mansur Othman M. Abahuseyin, Halid Aedh G.Altaibi, Abdulaziz Muhammed M. Alhawsawi, Waleed Abdullah M. Alsehri, Turki Muserref M. Alsehri, Thaar Ghaleb T. Alharbi, Maher Abdulaziz M. Mutreb, Fahad Shabib A. Albalawi, Badr Lafi M. Alotaibi, Mustafa Muhammed M. Almadani, Saif Saad Q Alqahtani.

Među spomenutim imenima posebno se ističu:

Meshal Saad M Albostani  aktivisti na društvenim mrežama navode da se radi o oficiru Saudijskih kraljevskih zračnih snaga, a turski izvori ga spominju kao osumnjičenoga za mučenje i ubistvo novinara Khashoggija.

Njegovo ime je prvo na listi koju su objavili turski list Sabah i mediji u Turskoj, s tim da još uvijek nije poznato da li je Albostani vođa ekipe ili ne.

Prema procurjelim informacijama koje se pripisuju turskim sigurnosnim službama, Albostani je prošao kroz pasošku kontrolu u 01:45 sati te je odsjeo u hotelu “Wyndham Grand”.

Tursku je napustio je u 21:54 sati privatnim avionom kompanije Sky Prime Aviation.

Salah Muhammed A Tubaigy – identificiran je kao forenzički patolog, šef odjela za forenzičke dokaze i pukovnik Saudijske uprave za javnu sigurnost; predsjednik je Naučnog vijeća za sudsku medicinu Saudijske komisije za zdravstvo.

Prema medijskim izvorima, Tubaigy je stigao na aerodrom “Ataturk” u Istanbulu 2. oktobra u 3:38 sati te odsjeo u hotelu “Movenpick”.

Zemlju je napustio istim privatnim avionom kojim je i doputovao u Tursku.

Naif Hassan S. Alarifi – poručnik i doktor u Oružanim snagama Saudijske Arabije i jedan od članova tima koji se, prema turskim izvorima, tereti za umiješanost u ubistvo Khashoggija.

Mediji prenose od turskih izvora da je Alarifi prošao pasošku kontrolu na aerodromu u 16:12 sati, a da je zemlju napustio u 21:45 sati avionom kompanije Sky Prime, nakon što je odsjeo u hotelu “Wyndham Grand”.

Muhammed Saad H. Alzahrani oficir u Kraljevskoj gardi, prema aktivistima na društvenim mrežama, također jedna od osoba sa liste optuženih za ubistvo saudijskog novinara.

Na društvenim mrežama su objavljene i njegove fotografije, a na jednoj od njih se nalazi u društvu saudijskog prijestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana.

Avionom je doputovao na aerodrom “Ataturk” u 16:53 sati, a iz zemlje je otputovao privatnim avionom kompanije Sky Prime.

U Istanbulu je u odsjeo u hotelu “Wyndham Grand”.

Waleed Abdullah M. Alsehri – kapetan u Upravi za rehabilitaciju i oporavak u zatvorima u Istočnoj pokrajini.

Služio je u Saudijskim zračnim snagama, a rođen je 1980. godine.

Prema turskim informacijama, na aerodrom “Ataturk” je stigao privatnim avionom iste kompanije.

Odsjeo je u hotelu “Movenpick”, a Tursku napustio u 17:45 sati privatnim avionom.

Thaar Ghaleb T. Alharbi – oficir saudijske Kraljevske garde, rođen 1979. godine, pasošku kontrolu na aerodromu je prošao u 3:41 sati.

Odsjeo je u hotelu “Movenpick”, a iz zemlje je izašao u 17:44 sati.

Na listi osumnjičenih za likvidaciju novinara Khashoggija nalaze se i Mansur Othman M. Abahuseyin, poručnik Saudijske uprave za javnu sigurnost; Fahad Shabib A. Albalawi, koji je odsjeo u hotelu “Movenpick” i napustio Tursku u 17:46 sati; Mustafa Muhammed M. Almadani, zaposlen u javnoj službi u Saudijskoj Arabiji na poziciji direktora.

Izvor: Agencije