CEFTA: Hrana i ljekovi prioritet u prekograničnom transportu

Najava dolaska robe na granične prelaze obavljat će se preko Sistema elektronske razmjene podataka (EPA)

Zemlje Centralnoevropskog trgovinskog sporazuma ( CEFTA) odobrile su listu osnovnih roba kojima treba dati prednost kada je riječ o prekograničnom transportu kako bi se osiguralo adekvatno snabdijevanje u uslovima krize Covid-19.

U pitanju su hrana i medicinska oprema, koji će ubuduće imati prvenstvo prolaza na “zelnim koridorima”, uspostavljenim u cilju efikasnijeg transporta i bržeg prelaska granica za svu robu.

“Zeleni koridori” podrazumijevaju ubrzane pravne i zdravstvene procedure na određenim graničnim prelazima, koji će biti otvoreni za trasport robe 24 sata sedam dana sedmično.

Najava dolaska robe na granične prelaze obavljat će se preko Sistema elektronske razmjene podataka između carinskih uprava u okviru CEFTA-e.

Početak koncepta 13. aprila

Iz Sekretarijata CEFTA-e u Briselu kažu da će se koncept “zelenih koridora” početi primenjivati od 13. aprila.

Prijevremeno ukidanje mjera izolacije uvedenih kako bi se zaustavilo širenje novog korona virusa moglo bi dovesti do “smrtonosnog ponovnog izbijanja” pandemije, upozorio je šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Kao i cijeli svijet, i WHO bi volio da se ukinu restrikcije. Istovremeno, prerano ukidanje restrikcija moglo bi dovesti do ponovnog smrtonosnog izbijanja pandemije”, rekao je.

Također je kazao da bi povratak pandemije mogao biti isto toliko smrtonosan kao njeno prvobitno širenje ako smanjenje mjera ne bude adekvatno provedeno.

Izvor: Agencije