Čeferin najveći favorit za predsjednika UEFA-e

Već sada je više od 20 članica UEFA-e dalo javnu podršku Čeferinu (EPA)

Piše: Emir Delić

Aleksandar Čeferin, kandidat za predsjednika Europske nogometne asocijacije (UEFA) i prvi čovjek Nogometnog saveza Slovenije, predstavio je svoj program prije početka izborne kampanje.

Program je sačinjen na 17 stranica pod naslovom „Stvaranje savršene ravnoteže“, poziva na dijalog i uključenost svih sudionika, solidarnost, ravnopravnost polova, transparentnost, zaštitu nogometa i društvenu odgovornost.

„Vjerujem da samo zajedno možemo stvoriti i održavati ravnotežu koja je potrebna za jedinstvo, stabilnost i daljnji razvoj evropskog nogometa“, napisao je u svom programu Čeferin.

„Moje iskustvo kao predsjednika Nogometnog saveza Slovenije, moja ljubav prema igri, zalaganje i naporan rad, glavni su razlozi moje kandidature za predsjednika UEFA-e. Nadam se da ćemo na tom putu biti zajedno.“

Čeferin (49) je najveći favorit za nasljednika Michela Platinija na čelu europske kuće nogometa.

Europski nogometni krugovi, a posebno istaknuti mediji, tvrde kako Slovenac ima najveću podršku delegata 55 saveza koji djeluju pod okriljem UEFA-e.

Na kongresu koji će se održati  14. septembra u Atini, bit će izabran novi predsjednik. U utrci su Španac Angel Maria Villar, Holanđanin Michael van Praag i Slovenac Čeferin.

Mlad i ambiciozan

Upravo ljubljanski advokat ima najbolje izglede, jer se procjenjuje kako nogometna Europa želi mlađeg i ambicioznog predsjednika, novo lice spremno da odgovori izazovima ovako odgovorne funkcije.

Već sada je više od 20 članica UEFA-e dalo javnu podršku Čeferinu. Države Balkana – Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija – ali i Bugarska, Rumunija, Grčka, Kipar, Italija, Danska, Norveška, Švedska, te mnoge zemlje bivšeg Sovjetskog saveza u njemu su prepoznale ličnost koja će biti dostojan nasljednik Platinija.

Čeferin je direktor najpoznatijeg advokatskog ureda u Sloveniji, kancelarije „Čeferin i sinovi“ koju je osnovao njegov otac Peter, a ured vodi zajedno s bratom Rokom Čeferinom.

U europskim se nogometnim krugovima o Čeferinu govori kao o jednom od najboljih mladih nogometnih lidera u istočnoj Evropi.

Rođen je 13. oktobra 1967. godine u Ljubljani, gdje je završio Pravni fakultet 1991. godine. Jedno vrijeme bio je član Izvršnog odbora najpoznatijeg slovenskog kluba, ljubljanske Olimpije.

Za predsjednika Nogometnog saveza Slovenije izabran je 2011. godine, a četiri godine kasnije dobio je još jedan četverogodišnji mandat. Član je Disciplinskog komiteta FIFA-e i drugi potpredsjednik Pravnog komiteta UEFA-e.

Izvor: Al Jazeera i agencije