CEAS: Šešelj spektaklom odvraća pažnju od suštine

Predsjednica Centra za euroatlantske studije iz Beograda Jelena Milić pokrenula je tužbu protiv Vojislava Šešelja (Screenshot)

Centar za euroatlantske studije iz Beograda (CEAS) pozvao je nadležne skupštinske i druge državne organe u Srbiji, među njima i povjerenicu za ravnopravnost, da hitno reaguju na saopštenje Srpske radikalne stranke (SRS), koristeći termin misogino saopćenje.

Predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj, osuđen pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih izdao je saopštenje pod naslovom “Dokazao sam da je Jelena Milić NATO picajzla”.

Zbog ranijih sličnih izjava predsjednica Centra za euroatlantske studije iz Beograda Jelena Milić pokrenula je pred Osnovnim sudom u Beogradu tužbu protiv Šešelja, koji je narodni zastupnik u Skupštini Srbije.

CEAS u saopćenju od subote podsjeća da je SRS parlamentarna stranka, “koja se dijelom finansira i iz budžeta Republike Srbije”, odnosno, navedeno je iz te organizacije “i od novca poreskih obveznika, među kojima je CEAS, kao udruženje građana i Jelena Milić, kao pojedinac”.

“CEAS  zbog pogrešnih i tendencioznih izjava Vojislava Šešelja, inače pravosnažno osuđenog za zločine protiv čovečnosti, posebno naglašava da je dotični tužen zbog misoginih uvreda iznešenih uz odobravanje voditeljke na televizijskom kanalu sa nacionalnom frekvencijom, dakle sa javnim resursom, koji je i resurs CEAS-a i Jelene Milić kao legitimnih subjekata demokratskog društva“, saopćeno je iz CESA-a, iz kojeg navode da “Šešelj nije tužen zbog izjava o tome kako se CEAS finansira, niti zbog izjava o projektima koje sprovodi sa NATO Odeljenjem za javnu diplomatiju, na šta Šešelj, a i neki mediji, pokušavaju da usmere predstojeće suđenje”.

Nasilje nad ženama

“Inače, ne postoji nikakav akt o finansiranju ili nefinansiranju CEAS-a od strane NATO-a, kako se to u saopštenju SRS-a pogrešno navodi. Svi projekti i donatori CEAS-a su oduvek javno dostupni na sajtu organizacije“.

Iz CEAS-a podsjećaju da je Vojislav Šešelj objavio knjigu pod naslovom “Jelena Milić NATO picajzla” koju je promovisao na nekoliko medija u Srbiji, među njima i onima sa nacionalnom frekvencijom.

CEAS apeluje na medije da ne prave atmosferu “spektakla” u sudnici tokom sudskog procesa koji je Jelena Milić pokrenula protiv Šešelja, ističući da je to “jedan od poznatih Šešeljevih metoda da se udalji od suštine”.

“Ovog puta suština je da institucije treba da rade, da moraju da reaguju jednako u jednakim slučajevima i da je misoginija, koju nesmetano širi Šešelj, neprihvatljiva, bez obzira od koga i zašto dolazi i ko je njena meta.“

Saopćeno je da CEAS podsjeća povjerenicu za ravnopravnost da je još uvijek u toku akcija 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, te da je sistemska misoginija narodnog zastupnika vrlo vidljiva u medijima i da itekako predstavlja nasilje nad ženama.

Izvor: Al Jazeera