CDC: Većina Amerikanaca mogla bi biti vakcinisana do jula

Još nema vakcine za COVID-19, ali nekoliko kandidata je u završnim fazama ispitivanja vakcina (EPA)

Čelni američki zdravstveni dužnosnik Robert Redfield rekao je pred odborom Senata da bi se većina Amerikanaca mogla vakcinisati protiv korona virusa najkasnije do jula 2021. godine.

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfield očekuje da će oko 700 miliona doza vakcine biti dostupno krajem marta ili u aprilu, što je dovoljno za vakcinisanje 350 miliona ljudi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Mislim da ćemo do aprila, maja, juna, moguće jula, vakcinisati sve američke građane”, rekao je Redfiled Odboru za zdravstvo senata SAD-a.

Pred odborom su o pandemiji korona virusa, koja je u SAD-u odnijela više od 200.000 života, svjedočili još šef američke Uprave za hranu i lijekove Stephen Hahn, šef američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci i dužnosnik za zdravstvo i socijalne usluge Brett Giroir.

Različite procjene

Još nema vakcine za COVID-19, ali nekoliko kandidata je u završnim fazama ispitivanja vakcina, uključujući kompanije Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson.

Kompanije su započele proizvodnju vakcina očekujući brzo odobrenje regulatora nakon što se utvrdi djelotvornost vakcine.

Fauci očekuje da će 50 miliona doza vakcina biti dostupno u novembru, a 100 miliona do kraja decembra. Do aprila vjeruje da će biti dostupno ukupno 700 miliona doza. 

Zdravstveni dužnosnici i predsjednik Donald Trump iznijeli su različite procjene o tome kada će vakcine biti dostupne većini Amerikanaca.

Redfield je rekao da će  vladina grupa koju čine dužnosnici iz zdravstva, socijalne zaštite i obrane, odlučivati o distribuciji vakcine.

Izvor: Agencije