CDC: Korona se može prenositi i najmanjim česticama

Virusi koji se prenose zrakom su najzarazniji (EPA)

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je upozorio da se COVID-19 može prenositi malim česticama u zraku te da virusi tako mogu preći i više od dva metra.

Ranije je CDC tvrdio da se virus uglavnom prenosi sa osobe na osobu putem respiratornih kapljica, kada bolesna osoba kašlje, kiše ili govori, prenosi Hina.

U nadopunjenim smjernicama za borbu protiv COVID-19, koje su objavljene na internetskoj stranici agencije, također se preporučuje da ljudi koriste pročišćivače zraka kako bi smanjili unos klica u zatvorene prostore i tako izbjegli širenje bolesti.

Širenje bolesti

Virusi koji se prenose zrakom su najzarazniji te CDC upozorava na povećani rizik od širenja bolesti u prostorima koja se ne mogu dobro prozračiti.

Istraživanja su pokazala da se novi korona virus može širiti putem aerosolnih čestica u zraku, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopćila da prati “dokaze” o mogućoj transmisiji bolesti zrakom.

Korona virus je od kraja decembra usmrtio najmanje 957.948 ljudi, zarazio više od 30,8 miliona, a najmanje 20,8 miliona osoba se oporavilo, objavio je AFP na temelju prikupljenih podataka.

Izvor: Agencije