Oglasi

CDC: Korona se može prenositi i najmanjim česticama

Do sada se tvrdilo da se virus uglavnom prenosi sa osobe na osobu putem respiratornih kapljica, kada bolesna osoba kašlje, kiše ili govori.
Virusi koji se prenose zrakom su najzaraznijiEPA

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je upozorio da se COVID-19 može prenositi malim česticama u zraku te da virusi tako mogu preći i više od dva metra.

Ranije je CDC tvrdio da se virus uglavnom prenosi sa osobe na osobu putem respiratornih kapljica, kada bolesna osoba kašlje, kiše ili govori, prenosi Hina.

U nadopunjenim smjernicama za borbu protiv COVID-19, koje su objavljene na internetskoj stranici agencije, također se preporučuje da ljudi koriste pročišćivače zraka kako bi smanjili unos klica u zatvorene prostore i tako izbjegli širenje bolesti.

Širenje bolesti

Virusi koji se prenose zrakom su najzarazniji te CDC upozorava na povećani rizik od širenja bolesti u prostorima koja se ne mogu dobro prozračiti.

Istraživanja su pokazala da se novi korona virus može širiti putem aerosolnih čestica u zraku, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopćila da prati "dokaze" o mogućoj transmisiji bolesti zrakom.

Korona virus je od kraja decembra usmrtio najmanje 957.948 ljudi, zarazio više od 30,8 miliona, a najmanje 20,8 miliona osoba se oporavilo, objavio je AFP na temelju prikupljenih podataka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.