Cazeneuve novi francuski premijer, Valls se kandidira za predsjednika

Manuel Valls, Francuska
Vallsova kandidatura nije bila upitna nakon što je Hollande rekao da se neće kandidirati za drugi mandat (Reuters)

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve imenovan je u utorak novim francuskim premijerom nakon što je dosadašnji Manuel Valls podnio ostavku kako bi se koncentrirao na predizbore socijalista za predsjedničke izbore 2017., objavio je ured francuskog predsjednika.

Cazeneuve (53) bio je ministar unutarnjih poslova od 2014. i na tom je mjestu upravljao sigurnosnim snagama nakon napada u kojima je u Francuskoj kroz posljednje dvije godine poginulo 230 ljudi.

On će biti na čelu vlade do izbora u lipnju sljedeće godine.

Valls je najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima 2017. kako bi “ujedinio ljevicu”, duboko podijeljenu, dok su desnica i krajnja desnica već ušle u utrku.

“Kandidiram se jer ne želim da Francuska opet doživi traumu kao 2002., kada je krajnja desnica ušla u drugi krug predsjedničkih izbora”, rekao je francuski premijer, aludirajući na ispadanje tadašnjeg socijalističkog kandidata Lionela Jospina u prvom krugu, kako prenosi Hina.

Valls je dodao da će već u utorak podnijeti ostavku na funkciju kako bi se posvetio kampanji za socijalističke predizbore od 22. do 29. siječnja, na kojima će se natjecati s drugim čelnicima stranke, koji su više lijevo orijentirani, poput bivšeg ministra gospodarstva Arnauda Montebourga.

‘Kandidatura pomirenja’

Vallsova kandidatura nije bila upitna budući da je u petak predsjednik Francois Hollande, vrlo nepopularan, rekao da se neće kandidirati za drugi mandat.

“Moja kandidatura je kandidatura pomirbe”, istaknuo je francuski premijer u svojoj izbornoj jedinici Evry, u pariškoj regiji, u govoru koji je održao u društvu supruge i uz pljesak okupljenog mnoštva.

“Danas imam samo jednu zadaću – ujediniti”, istaknuo je Valls.

“Predizbori koji počinju sjajan su način da se ponovno ostvari jedinstvo”, rekao je, pozivajući “sve Francuze koji ne prihvaćaju krajnju desnicu i društveno nazadovanje” koje, prema njegovu mišljenju, nudi desnica, da sudjeluju u socijalističkim predizborima.

Po anketi objavljenoj u nedjelju, Valls (54), koji je rođen u Španjolskoj i kao 20-ogodišnjak dobio francusko državljanstvo, uživa najveću potporu simpatizera ljevice za kandidata Socijalističke stranke na izborima u travnju-svibnju.

Bez ‘automatske’ podrške

Još treba vidjeti hoće li uspjeti dovoljno ujediniti stranku. Pristaše Francoisa Hollandea upozoravaju da neće “automatski” dobiti njihovu potporu.

Valls je u govoru ukratko izložio glavne smjernice svog programa – “sekularnost”, “jednakost” i “bratstvo”, uz društveni model koji “treba zadržati i modernizirati”.

Socijalisti organiziraju unutarstranačke izbore za predsjedničkog kandidata u siječnju.

Izvor: Agencije