Cayala, prvi privatni grad u Gvatemali

U Gvatemali je izgrađen prvi privatni grad u toj državi. Kritičari projekta upozoravaju da iza svega stoji težnja elite da se još više odvoji od siromašnih stanovnika.

Visoko iznad Guatemala Cityja, niče nova metropola – Cayala, prvi privatni grad u toj državi.

Dobrostojeći građani već uživaju u njegovim skupim restoranima i modernim buticima, a tu su i apartmani, kancelarije, crkva i ostali prateći sadržaji.

Oni koji tu već žive imaju veoma malo razloga da ga napuste.

„Sviđa nam se ovaj ambijent. Tako je lijepo i mirno. Stanovi su predivni i super je što se samo spustite u dobar restoran“, kazala je stanovnica Maby Reyes.

Grad bogatih

Privatni investitori idejni su tvorci Cayale. Arhitekt koji ju je nacrtao kaže da je ovo prvi ovakav projekat u Gvatemali koji je posvećen Novom urbanizmu, pokretu koji se zalaže za stvaranje živahnijih i raznolikijih zajednica.

„No, ima i onih koji tvrde da je grad iza mene samo iluzija koju sebi mogu priuštiti samo bogati“, navodi David Mercer, novinar Al Jazeere koji je boravio u Cayali.

Izvan zaštitne ograde Cayale vidi se potpuno drugi prizor – okrutna stvarnost koja bode oči prolaznika u Guatemala Cityju, a to je siromaštvo.

Slike porodica koje žive u minijaturnim barakama, drugih koji spavaju na ulicama nezaštićeni, ljudi kojima je strah od nasilja svakodnevica, samo su neki od prizora u glavnom gradu ove centralnoameričke države.

Nema javnih investicija

Arhitekta Alvaro Veliz smatra da su upravo projekti poput Cayale korijen problema Guatemala Cityja jer potiču na segregaciju.

„Cayala uništava grad i javne površine propadaju. Straćare niču jer nema javnih stanova. Javni prijevoz je star i zagađuje. A sve to se dešava jer nema javnih investicija, sve su privatne“, izjavio je Veliz.

No, generalni menadžer Cayale Hector Leal kaže da su kritike više nego dobre, te da će upravo zahvaljujući privatnim investicijama Gvatemala postati bolje mjesto za život.

„Gvatemalci prepoznaju kvalitetu života koji nudimo. Nadamo se da će ovo poslužiti kao model i drugim investitorima da počnu ovakve projekte i u drugim dijelovima države kako bi stvorili bolju Gvatemalu“, rekao je Leal.

Hoće li Cayala City postati model ili ne pitanje je. No, ono što je sigurno je da dok god više od pola stanovništva  živi u siromaštvu, sigurne ulice u ovoj državi teško će se naći.

Izvor: Al Jazeera