Cavusogluu dozvoljeno obraćanje u Francuskoj

Zvaničnik iz departmana Moselle rekao je za Reuters da je obraćanje Cavusoglua u Metzu zakazano za 12 sati po lokalnom vremenu (Arhiva)

Generalni sekretar francuske prefekture Mec Alen Karton izjavio je danas da je

Ministru vanjskih poslova Turske Mevlutu Cavusogluu dozvoljeno je obraćanje na mitingu u gradu Metzu na istoku Francuske jer je ocijenjeno da ovaj događaj nije predstavljao prijetnju po javni red i mir, rekli su francuski zvaničnici.

Generalni sekretar francuske prefekture Metz Alain Carton naveo je da, ukoliko takav rizik ne postoji, miting mora da bude odobren u ime slobode okupljanja.

Navodi se da se Cavusoglu pojavio danas oko podneva na mitingu lokalne turske populacije u Metzu, na kojem je očekivano i prisustvo Turaka iz obližnjih njemačkih regiona.

Obraćanje Cavusoglua u Metzu zakazano je nakon što su holandske vlasti zabranile avionu šefa turske diplomatije da sleti u Rotterdam, gdje je namjeravao da se obrati turskim građanima uoči referenduma o ustavnoj reformi.

Erdogan kritizirao Holanđane

Holandski premijer Mark Rutte izjavio je da razumije da su Turci bijesni, jer je avionu zabranjeno da sleti u Rotterdam, ali je ocijenio da je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan pretjerao kada je uporedio Holanđane sa nacistima.

Erdogan je kritizirao Holanđane kao “nacističke ostatke i fašiste”.

Odluka holandske Vlade da povuče dozvolu za slijetanje turskog aviona pogoršala je diplomatski spor između te dvije članice NATO-a zbog kampanje uoči turskog referenduma o ustavnoj reformi.

U saopćenju, holandska vlada je navela da je dozvolu za slijetanje povukla zbog “rizika po javni red i sigurnost”.

Izvor: Agencije