Davutoglu: Ne treba nam dozvola da se branimo

Jedinice narodne zaštite, kao sirijski ogranak Radničke stranke Kurdistana, su mi iste kao i ISIL ili Al-Nusra, rekao je Davutoglu (AP)

Turski premijer Ahmet Davutoglu poručio je kako Turska “nikada i ni od koga neće tražiti odobrenje za poduzimanje potrebnih mjera kada je u pitanju zaštita njene sigurnosti” te dodao kako se to odnosi i na dogovoreni prekid sukoba u susjednoj Siriji.

Naglasivši kako Turska smatra da su Jedinice narodne zaštite (YPG) sirijski ogranak Radničke stranke Kurdistana (PKK), te su mu “iste kao i ISIL ili Al-Nusra”, Davutoglu smatra da se u dogovoru o prekidu sukoba u Siriji ta činjenica morala navesti.

“Međutim, svi trebaju znati da je to prekid vatre koji je važeći isključivo za Siriju i strane sukobljene u toj zemlji. Ukoliko bilo koja od tih strana bude prijetnja sigurnosti Turske, taj prekid sukoba nas nikako ne obvezuje”, poručio je Davutoglu.

Ustvrdio je kako “ni od koga neće tražiti dozvolu kada su u pitanju mjere zaštite sigurnosti Turske”, te najavio da će te mjere biti poduzete ukoliko dođe do prijetnje Turskoj i njenim granicama jer “u tom slučaju to prevazilazi sirijsko i postaje izravno tursko pitanje”.

“Neka PKK i YPG ne pomisle da im Turska ne može ništa jer je došlo do prekida vatre u Siriji i da mogu nastaviti svoje terorističke aktivnosti u Turskoj. Primirje važi u Siriji, a Ankara je mjesto na kojem se donose odluke o sigurnosnim mjerama koje će provoditi Turska”, zaključio je Davutoglu.

Cavusoglu: YPG želi podijeliti Siriju kao ISIL

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prethodno je izjavio da Jedinice narodne zaštite (YPG), koje okupljaju pripadnike sirijskih Kurda, žele podijeliti Siriju kao što to namjerava skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL).

On smatra kako glavni cilj u Siriji treba biti osiguranje teritorijalne cjelovitosti države.

Dok Ankara smatra da je Stranka demokratske unije (PYD) povezana s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), koju su SAD, Europska unija i NATO proglasile terorističkom organizacijom, Washington ne dijeli zabrinutost Ankare i nastavlja naoružavati tu skupinu, navodi Anadolija.

Ta agencija podsjeća kako je SAD naoružao PYD u listopadu, što je izazvalo teške kritike Ankare.

Tada su američke zračne snage PYD-u, stacioniranom u sjevernoj sirijskoj pokrajini Al-Hasakah, dostavile 50 tona oružja i streljiva. U toj isporuci navodno je bilo i 112 paleta u kojima je bilo streljivo za jurišne puške – američke M-16 i ruske AK-47.

Braneći PYD zato što se bori protiv ISIL-a u Siriji, Washington i dalje ima drugačiji stav od Ankare kada je PYD u pitanju.

Amerikanci tvrde da je PYD jedini efikasan u borbi protiv ISIL-a na terenu, dok u Turskoj tvrde da “ne može biti razlike između dobrih i loših terorističkih organizacija”.

Erdogan proziva za neiskrenost

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prethodno je optužio Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Iran, EU i UN da su “neiskrene” u vezi sa prekidom vatre u Siriji.

Naveo je da Turska podržava prekid vatre, ali je zabrinjava ton oklijevanja prema sirijskoj opoziciji.

Erdogan traži da i sirijski Kurdi, odnosno Stranka demokratske unije (PYD) i njeno oružano krilo Jedinice narodne zaštite (YPG), budu izostavljeni iz procesa prekida vatre.

Erdogan tvrdi da je situacija u Siriji “očajna ukoliko će o tome tko pripada kojoj oporbenoj skupini određivati sirijski režim, Rusija i terorističke strukture poput PYD/ YPG-a”.

“Zabrinuti smo da bi moglo doći do otvaranja vrata još veće tragedije ukoliko se krvnik i žrtva stave u isti koš, a kontrola pruži krvniku“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik smatra da je “krajnje vrijeme da cijeli svijet shvati i prihvati činjenicu da je skupina PYD/ YPG sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a”.

Dužnosnici SAD-a i Rusije su dogovorili, a sirijska Vlada i oporba naknadno prihvatile prekid vatre u Siriji, koji bi na snagu trebao stupiti u subotu.

Izvor: Al Jazeera i agencije