Cavusoglu: Već smo kupili sisteme S-400, čekamo isporuku

Cavusoglu: 'Turska više nije zemlja kojoj će Amerika ili bilo ko govoriti šta da kupuje, a šta da ne kupuje' (AP)

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak da je ta zemlja već kupila ruski odbrambeni sistem S-400 i da se sada govori o roku isporuke, a da američke prijetnje sankcijama tu ne mogu ništa promijeniti.

Šef turske diplomatije u Ankari jeprimio kolegu iz Ruande Richarda Seziberu, a nakon sastanka se obratio novinarima i komentirao aktuelne diplomatske teme, prenosi Anadolija.

Rekao je kako je potvrđen dogovor da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastane s američkim kolegom Donaldom Trumpom na marginama samita čelnika zemalja G-20 u Tokiju krajem ovog mjeseca.

Cavusoglu je najavio da će Erdogan i Trump razgovarati o nizu bilateralnih i regionalnih tema, uključujući pitanje povlačenja američke vojske iz Sirije i uspostavu sigurnosne zone za civile.

‘Nerazumljiv američki stav’

Podsjetivši da je Turska partner u projektu proizvodnje vojnih aviona F-35, Cavusoglu je rekao da pokušaji Washingtona da odstrane Tursku iz tog projekta nisu u duhu savezništva i međunarodnog prava.

Vlasti SAD-a glasno se protive planu Turske da od Rusije kupi sofisticirane odbrambene sisteme S-400, a Cavusoglu je kazao da je američki stav prema tome posve nerazumljiv.

“Turska je slobodna i nezavisna država, više nije zemlja kojoj će Amerika ili bilo ko govoriti šta da kupuje, a šta da ne kupuje. Bez obzira na to kakve sankcije ili izjave dolazile iz SAD-a, Turska je već kupila sistem S-400 i sada se samo razgovara o terminu isporuke”, rekao je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije također je kazao da je u ovoj fazi nemoguće da Turska odustane od nabavke sistema S-400, koji joj je hitno potreban za zaštitu zračnog prostora.

Izvor: Agencije