Cavusoglu: UN treba formirati komisiju za slučaj ‘Khashoggi’

Formiranje komisije mogu odobriti generalni sekretar ili komesar za ljudska prava (Anadolija)

Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske, izjavio je da bi Ujedinjeni narodi trebali formirati komisiju ili pokrenuti istragu o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Tokom posjete Antalyji Cavusoglu je odgovarao na pitanja novinara o nedavnoj posjeti specijalne izvjestiteljice UN-a za vansudska pogubljenja Agnès Callamard Turskoj povodom ubistva saudijskog novinara.

Istakao je da je  Callamard u Turskoj boravila sa stručnim timom od pet-šest članova.

“S njima smo podijelili informacije koje smo prikupili tokom istrage. Dobili su sve opće i detaljne informacije o cijelom procesu. Ovo nije zvanična istraga nego je riječ o delegaciji koja prikuplja preliminarne informacije”, rekao je Cavusoglu, prenosi Anadolija

Dodao je da bi stoga UN trebao formirati komisiju ili pokrenuti istragu o Khashoggijevom ubistvu.

“Ipak, za istragu UN-a potrebna je odluka Vijeća sigurnosti. Nažalost, to ne vidimo kao mogućnost zbog stava nekih zemalja, ali formiranje komisije koja bi radila na rasvjetljavanju ubistva mogu odobriti generalni sekretar ili komesar za ljudska prava”, rekao je turski šef diplomatije.

Istakao je da će Turska s još nekim zemljama sljedećih dana pokrenuti zahtjev u vezi s tim pitanjem jer, kako je rekao, još postoje nerazjašnjena pitanja.

Rasvijetliti sva pitanja

“Saudijska Arabija priznala je da je Khashoggi prvo ubijen u Generalnom konzulatu u Istanbulu, nakon čega je njegovo tijelo izrezano na dijelove, ali još ne znamo gdje je njegovo tijelo, gdje su dijelovi. I njegova porodica ima pravo saznati istinu. Važno je da istraga bude okončana tako što će biti rasvijetljena sva pitanja. S druge strane, svi imaju neki komentar ili mišljenje o tome ko stoji iza ubistva, ko je dao instrukcije. Ali, od Saudijske Arabije još nismo dobili jasan odgovor o ovom pitanju. Također su priznali da su imali i lokalne saradnike u Turskoj, ali o tim ljudima još nismo dobili nikakve informacije”, rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je da je Turska sve informacije i dokaze podijelila s cijelom međunarodnom zajednicom, ali i sa Saudijskom Arabijom.

“S druge strane, iz Saudijske Arabije nismo mogli dobiti nikakve informacije u vezi s ovim pitanjem i istragom koja se tamo provodi. U svjetlu svih ovih činjenica najbolje bi bilo da UN preuzme inicijativu. Dokazi izvjestiteljice UN-a podudaraju se s našim nalazima koje smo dosad prikupili. To je, također, važno”, kazao je Cavusoglu.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnist lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Vlasti u Saudijskoj Arabiji podigle su optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Iako je otkriveno kada, gdje i kako je ubijen Khashoggi, još nije poznato gdje su ostaci.

Izvor: Agencije