Cavusoglu: Turska se ne miješa u poslove Kosova

Mevlut Cavusoglu, Turska
Mevlut Cavusoglu: Aktuelna američka administracija od početka mandata ima stavove bez bilo kakvog poštovanja (Reuters)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kaže da se Turska “ne miješa u poslove Kosova, već samo traži da se gulenisti protjeraju”, prenosi prištinska Gazeta Express.

On je to rekao nakon što su premijer Ramush Haradinaj i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli optužili predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erodgana da se “miješa u poslove Kosova, najavljujući kraj aktuelne Vlade”.

Cavusoglu je, istovremeno, kazao da su odnosi Turske i Srbije sjajni, ali je naveo da je Kosovo “jedina tačka oko koje se ne mogu složiti”.

Turska lobira za Kosovo

“Sa Srbijom razvijamo odnose tako što Kosovo stavljamo u zagrade. Sa Srbijom želimo u svakom aspektu razvijati odnose, kao i sa svima ostalima”, rekao je šef turske diplomatije, prenosi Tanjug.

On, također, smatra da se Kosovo treba “očistiti od ljudi koji pokušavaju provesti državni udar u Turskoj”.

“Nadam se da će se Kosovo pročistiti od nevjernika. Naša kosovska braća da nađu mir, ali bez obzira – bilo na Kosovu, ili u nekoj drugoj zemlji . mi nećemo dozvoliti da se izdajnicima pruža utočište. Ovo nije interveniranje u njihove unutrašnje poslove. Kosovo ne treba u svojoj zemlji pružati utočište izdajnicima koji su pokušali napraviti državni udar u Turskoj. Ovo očekujemo od prijatelja”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je da se Turska nada da će Priština preduzeti odgovorne korake i “da će uraditi ono što od njih prijateljstvo i bratstvo zahtijeva”.

Naglasio je da je Turska pomogla Kosovu da se poveća broj zemalja koje su priznale njegovu nezavisnost i istakao da Ankara na svakom sastanku “lobira za Kosovo”.

“Naš predsjednik [Erdogan], kada god na sastanku ima državu koja nije priznala Kosovo, u svom razgovoru a premijerom, predsjednikom te zemlje, podsjeti na ovo. Ovo radimo jer vjerujemo u to”, kazao je Cavusoglu.

Problemi u odnosima Ankare i Prištine

Protjerivanje šesterice turskih državljana, pripadnika pokreta imama Fetullaha Gulena, izazvalo je pometnju u odnosima Ankare i Prištine.

Šesterica uhapšenih i deportiranih turskih državljana radili su kao profesori i menadžeri škole.

Haradinaj je zbog hapšenja i deportacije šesterice Turaka smijenio ministra policije i šefa obavještajne službe.

Izvor: Agencije