Cavusoglu: Turska proizvodi svoje avione i helikoptere

Mevlut Cavusoglu, Turska
Mevlut Cavusoglu smatra da bi se morali ponovo pokrenuti razgovori o moderniziranju sporazuma o carinskoj uniji (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je, komentirajući izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela o prodaji oružja Turskoj, istaknuo da Turska već proizvodi vlastite vojne avione i helikoptere.

Njemački šef diplomacije je, navodno, u vezi s izvozom oružja u Tursku, izjavio da Njemačka ne može udovoljiti svim zahtjevima Ankare po tom pitanju, dodajući da se radi o velikom broju zahtjeva te da je Berlin zamrznuo prodaju oružja toj zemlji.

“Ove vrste izjava, u stvari, daju povod samom jačanju naše obrambene industrije. U tom smislu, na svim poljima povećavamo domaću i nacionalnu proizvodnju. Proizvodimo vlastite vojne zrakoplove i helikoptere. Turska sigurno nikada neće biti bespomoćna”, rekao je Cavusoglu.

‘Neispravan stav Angele Merkel’

Na novinarsko pitanje o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel u vezi s istim pitanjem, turski šef diplomacije je kazao da njemački političari na svakom koraku koriste Tursku u predizbornoj kampanji.

“Da nije bilo Turske, njemački političari vjerojatno ne bi našli neke druge teme tijekom predizborne kampanje. Kao što sam i ranije kazao, kao da su njemački izbori o Turskoj i kao da se održavaju u Turskoj. A svi znamo da Njemačka i Europa imaju i drugih tema. Siguran sam i da njemački građani imaju drugačija očekivanja od svojih političara”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako stav njemačke kancelarke prema Turskoj nije ispravan.

“Njezin stav nije ispravan. Svi smo dužni da čak i tijekom predizborne kampanje zadržimo zdrav razum. Izbori će proći, ali prijateljstvo je trajno. Nakon toga ćemo ostati oči u oči s realnošću s kojom se suočavamo. Stoga, nadamo se da će Njemačka cijeli ovaj proces, kada se radi o njezinom stavu prema Turskoj, prebroditi s najmanjom mogućom štetom. Nadamo se da ćemo u idućem razdoblju zajedno s novom Vladom te zemlje naše odnose vratiti na prijašnju razinu”, kazao je Cavusoglu.

Merkel odbacila potpunu zabranu izvoza

Naglasio je da Njemačka treba promijeniti svoj stav i odnos prema Turskoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je u ponedjeljak prijedlog da se potpuno zabrani izvoz oružja u Tursku.

Ona je rekla da je takva prodaja već na neki način ograničena, ali da Turska, kao članica NATO-a, ostaje ključni saveznik u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Merkel je to izjavila dan nakon što je ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel rekao da Berlin treba obustaviti veće isporuke oružja Turskoj, zbog pogoršanja stanja ljudskih prava u toj zemlji.

Izvor: Agencije