Cavusoglu: Turska je sigurnija država od SAD-a

Çavuşoğlu: 'Turska nije manje sigurna zemlja od SAD-a. Štaviše, Turska je daleko sigurnija zemlja od SAD-a.' (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlüt Çavuşoğlu, komentarišući upute Sjedinjenih Američkih Država u kojima se Amerikanci upozoravaju na navodne terorističke prijetnje u Turskoj, rekao je da je Turska daleko sigurnija država od SAD-a, prenosi agencija Anadolija.

“Turska nije manje sigurna zemlja od SAD-a. Štaviše, Turska je daleko sigurnija zemlja od SAD-a”, rekao je šef turske diplomatije.

Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Turske zbog terorizma, nasilja i proizvoljnih hapšenja upozorilo građane koji putuju u Sjedinjene Američke Države.

U saopćenju iz Ministarstva navedeno je da je u SAD-u u posljednjem periodu zabilježen porast kad je riječ o terorističkim napadima i slučajevima nasilja.

Poručeno je da, osim oružanih i bombaških napada, i dalje postoji mogućnost napada poput ulijetanja automobilom u masu, čije će mete biti centri gradova, stanice podzemne stanice, javne ustanove, vjerske ustanove i slično.

Proizvoljna hapšenja

Navedeno je da su napadi u kampusu Univerziteta Ohio, na aerodromu Forth Lauderdale-Hollywood, na džamiju Dar al-Farooq u Minnesoti, crkvu u Texasu, ulijetanje automobilom u masu u New Yorku i Charlottesvilleu te posljednji bombaški napad u New Yorku sve primjeri terorizma, odnosno “ekstremno desničarskih i rasističkih aktivnosti”.

Također je poručeno da su državljani Turske koji putuju u SAD, uključujući i one koji tamo putuju po zvaničnoj dužnosti, izloženi proizvoljnim hapšenjima, koja se temelje na nepouzdanim dokazima.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, objavljenom prije dva dana, Turska, Sudan, Rusija, Pakistan, Gvatemala i Venecuela prikazani su kao zemlje treće kategorije sigurnosnog rizika.

Izvor: Agencije