Cavusoglu: Trump želi normalizaciju odnosa s Turskom

Međudržavni odnosi ne baziraju na personalnim, već državnim politikama, poručio je Mevlut Cavusoglu (Anadolija)

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu izjavio je kako američki predsjednik Donald Trump želi normalizaciju odnosa s Turskom, ali da za to mora bolje ovladati sistemom.

On je poručio da je za normalizaciju tursko-američkih odnosa potrebno učiniti konkretne korake, a da je posve jasno zašto su ti odnosi dovedeni u trenutno stanje i da Turska nije odgovorna za to.

“Naš predsjednik [Recep Tayyip] Erdogan telefonom razgovara s američkim kolegom Trumpom. Danas će, također, imati takav razgovor. Važno je da se taj dijalog nastavi, a još je važnije da to donese rezultate”, kazao je Cavusoglu.

Erdogan: Ukloniti prijetnje

O novoimenovanom novom američkom državnom sekretaru Mikeu Pompeu Cavusoglu je kazao da je svjestan važnosti Turske za SAD i da je to pokazao time što je Turska bila stanica njegove prve službene posjete.

Dodao je da međudržavni odnosi ne baziraju na personalnim, već državnim politikama.

“Turska državna politika je jasna. Ukazali smo SAD-u na nezadovoljstvo zbog različitih izjava koje dolaze o Turskoj i takve pojave su smanjene u zadnje vrijeme. Trump želi normalizaciju odnosa s Turskom, ali mora bolje ovladati sistemom”, poručio je Cavusoglu.

Izjava turskog šefa diplomatije uslijedila je dan nakon što je predsjednik Erdogan kazao kako Turska neće stati sve dok ne ukloni sve “terorističke” prijetnje duž južne granice, uključujući i sirijski Manbij.

Osvrnuvši se na operaciju “Maslinova grančica”, koju turske snage provode s ciljem neutralizacije kurdskih snaga u pograničnom sirijskom pojasu, Erdogan je kazao da je od njenog početka neutralizirano ukupno 3.698 “terorista” i da se nastavlja sukladno planiranome.

Turski predsjednik također je poručio da od Trumpa očekuje da pokaže jasan stav i prekine zbunjujuće izjave o politici prema Turskoj, koje su premašile sve mjere.

‘Oružje protiv Turske ili Irana’

“Oni koji govore u ime Trumpa nisu ni svjesni težine svojih riječi”, poručio je Erdogan.

Erdogan je i u srijedu oštro kritizirao vlasti SAD-a zbog naoružavanja kurdskih Jedinica narodne zaštite u Siriji, koje službena Ankara smatra teroristima i sirijskim ogrankom Radničke partije Kurdistana.

“Turska granica sa Sirijom duga je 911 kilometara, a s Irakom 350 kilometara. Pitanje je zašto se tamo doprema oružje? Budući da je s druge strane Turske, znači da ćete to upotrijebiti protiv Turske ili protiv Irana. Nema više opcija. U takvo nešto ne može ući s Rusijom, jer bi to eskaliralo u treći svjetski rat”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije