Cavusoglu: Svaka zemlja ima čast, SAD to mora poštovati

Mevlut Cavusoglu, Turska
Mevlut Cavusoglu: Aktuelna američka administracija od početka mandata ima stavove bez bilo kakvog poštovanja (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je izjavio u srijedu kako SAD mora poštovati činjenicu da svaka zemlja ima svoju čast, kao i to da niti jedna zemlja danas nije bespomoćna i bez alternative.

On se u Ankari sastao s ministrom vanjskih poslova Sudana Al-Dirdiri Muhammed Ahmedom, koji u glavnom gradu Turske boravi povodom 10. ambasadorske konferencije.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s aktualnom krizom sa SAD-om, Cavusoglu je istaknuo kako je Turska u ovom procesu dobila ozbiljnu podršku od prijateljskih i susjednih zemalja, ali i iz svih dijelova svijeta, prenosi Anadolija.

‘Nećemo pognuti vrat’

“Posljednja događanja su, zapravo, cijelom svijetu otvorila oči. Svi su vidjeli da aktualna američka administracija od početka mandata ima stavove bez bilo kakvog poštovanja, svi su znali da ekonomsku moć u svojim rukama može grubo koristiti protiv svake zemlje. U tom smislu, svatko sada traži način da se spasi od dolara”, rekao je Cavusoglu.

S druge strane, Turska je, kako je naglasio Cavusoglu, zemlja koja je do danas svoju snagu ulagala u korist svojih prijatelja i cijelog čovječanstva, što su zemlje i narodi svakako primijetili.

“Turska će ostati pri svom stavu. Nastavit ćemo postojeće probleme rješavati diplomatskim putem. Ali, nikada nećemo pognuti vrat pred različitim pritiscima i nametanjima”, poručio je Cavusoglu. 

Upitan da komentira poruke iz Washingtona u vezi američkog svećenika Andrewa Brunsona, kojemu je turski sud u srijedu odbio zahtjev za ukidanje kućnog pritvora, Cavusoglu je poručio kako SAD i svaka druga zemlja, osim svojih razočarenja, u obzir trebaju uzeti i razočarenja druge strane.

Podsjetio je, također, kako je SAD poslao tisuće kamiona naoružanja organizaciji nadomak Turske te kako se to oružje sada prodaje na tržištu.

Dotaknuo se i pružanja podrške pripadnicima organizacije Fetullaha Gulena, mreže za koju Ankara tvrdi da stoji iza pokušaja puča u Turskoj.

Rekao je kako američki veleposlanici u trećim zemljama štite pripadnike te organizacije.

‘Nijedna zemlja nije bez alternative’

Turski ministar je naglasio da ako je netko počinio kazneno djelo, neophodno je da se ta osoba podvrgne sudskom procesu.

Turska je, kako je rekao, SAD-u poručila da sve postojeće probleme želi riješiti diplomatskim putem, a ne pritiskom i nametanjem.

“Ali, tamo je prisutna ozbiljna zbrka. Prisutno je razumijevanje gdje se ne zna što se radi i misli da se rezultat može postići udaranjem šakom o stol. To je i najteži dio za sve zemlje”, kazao je Cavusoglu. 

“Naš savjet SAD-u je da adute koje ima u rukama ne koristi kao oružje protiv Turske, ali niti protiv neke druge zemlje. To će samo nanijeti štetu sigurnosti i ugledu SAD-a. Niti jedna zemlja nije bespomoćna i bez alternative, svaka zemlja ima svoju čast. To moraju poštovati.”

Izvor: Agencije