Cavusoglu: Sebastian Kurz je islamofob i ksenofob

Mevlut Cavusoglu je ukazao na važnu ulogu Turske u zbrinjavanju izbjeglica iz ratom zahvaćenih zemalja (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak da između retorike čelnika Narodne partije Austrije austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza, koji je pobjednik austrijskih parlamentarnih izbora, i radikalnih desničara nema nikakve razlike, javlja Anadolija.

U sklopu TRT World Foruma, koji se održava u Istanbulu, održan je poseban panel pod nazivom “Svi smo na istom brodu: Regionalna saradnja za rješavanje humanitarnih kriza”.

Cavusoglu je na početku svog obraćanja istakao kako je cijeli svijet danas suočen s poteškoćama.

Kako je rekao, s problemima nisu suočena samo evropska društva, nego su slični problemi prisutni i u drugim regijama svijeta.

Negativna uloga medija

Osvrnuo se na sve prisutniji problem islamofobije, protukršćanstva, ksenofobije, netolerancije, ali i antisemitizma u Evropi.

“Ko će promijeniti ovaj trend? Političari? Koji političari? Da li očekujete nešto od radikalnih partija? Očekujete li nešto od partija centra, od Sebastiana Kurza? Njegova partija je navodno partija desnog centra, ali ako pogledate kakvu retoriku je imao tokom kampanje, možete primijetiti da između retorike radikalnih partija i Sebastiana Kurza nema nikakve razlike. Islamofob, ksenofob i protiv migranata. Ove stvari su uznemirujuće”, poručio je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije optužio je medije u Evropi da imaju negativnu ulogu u društvu i da su u kontekstu širenja retorike radikalizma postali opasniji od političara i partija.

On je ukazao na važnu ulogu Turske u zbrinjavanju izbjeglica iz ratom zahvaćenih Sirije, Iraka i drugih zemalja, a međunarodnu zajednicu, posebno Evropsku uniju, optužio je da ne daju dovoljno podrške i ne učestvuju u raspodjeli tereta rješavanja izbjegličke krize, koja je globalni problem.

“Turska mnogo ulaže napora u proces integracije sirijskih izbjeglica, ali još mnogo posla je pred nama. Politika integracija u EU je neuspješna. To moramo priznati”, kazao je Cavusolu.

Podsjetivši da su zvaničnici Zapada oštro kritizirali Tursku nakon što je nedavno sa Srbijom dogovorila otvaranje zajedničke trgovinskog ureda u Istanbulu, on je rekao da sile Zapada percipiraju zapadni Balkan kao poligon konkurencijske borbe s Turskom.

Turska je uvijek bila dio Evrope

“Naš cilj u toj regiji je uspostava stabilnosti. Mi smo članica NATO-a i zašto nas smatraju konkurencijom?”, kazao je Cavusoglu i upozorio da je Zapad sličnu grešku učinio u Ukrajini, koju je smatrao mjestom za nadmetanje s Rusijom.

Cavusoglu je poručio da je Turska uvijek bila dio Evrope i da drugačije ne može biti, bez obzira na to da li je neko voli i ne voli.

“Turska ima trgovinsku saradnju i dijeli mnoge vrijednosti s Evropom. EU je jedina organizacija u kojoj nismo članica”, kazao je Cavusoglu i dodao da Turska ne gleda samo u pravcu Evrope, već da je usmjerena i na islamski svijet, kojem također treba jedinstvo.

Izvor: Agencije