Cavusoglu se u Prištini sastao s Thacijem i Pacollijem

Mevlut Cavusoglu, Hashim Thaci, Turska, Kosovo
Sastanak Mevluta Cavusoglua s Hashimom Thacijem je održan iza zatvorenih vrata (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavosoglu sastao se u petak u Prištini s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem i svojim kosovskim kolegom Behgjetom Pacollijem.

Sastanak Cavusoglua s Thacijem je održan iza zatvorenih vrata.

Turski ministar vanjskih poslova se predhodno sastao s prvim zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Kosova Pacollijem.

Pacolli je, kako prenosi Anadolija, dobio punu podršku od Mevluta Cavusoglua u vezi s izazovima koji su pred Kosovom.

‘Turska podržava Kosovo na sve načine’

Pacolli je na konferenciji za novinare podsjetio da je Turska među prvim državama priznala neovisnost Kosova i da podržava Kosovo na sve načine.

Pacolli je kazao kako je dobio jamstva da će Kosovo imati podršku Turske i ubuduće te je naveo da je tijekom sastanka sa šefom turske diplomacije razgovarano i o budućoj suradnji na ekonomskom planu, kao i o izazovima koji su pred Kosovom.

“Svojeg kolegu informirao sam i o tijeku dijaloga [sa Srbijom] o onome što je do sada postignuto, kao i o izazovima koji nas očekuju. Naravno, nije izostalo još jednom obećanje Turske da će nas i u tome podržati”, rekao je Pacolli.

On je naveo da se Kosovo nalazi i pred izazovima kao što su učlanjenje u Interpol idućeg mjeseca i u UNESCO iduće godine te da je i za te procese dobiveno obećanje o podršci Turske.

Pacolli je objasnio da više od 17 zemalja koje su priznale Kosovo neće moći glasovati za učlanjenje Kosova u Interpol, zato što nisu platile godišnju članarinu toj organizaciji.

Ohrabrenje turskim investitorima za ulaganja

On je naveo da Kosovo i Turska imaju potpisana 22 sporazuma te da će biti i novih sporazuma, kao i da će se nastaviti realizacija dosadašnjih.

Ministar vanjskih poslova Kosova je ohrabrio turske investitore da nastave ulagati na Kosovu te zahvalio TIKA-i na više od 600 malih i velikih projekata na Kosovu, koji vrijede stotine milijuna eura.

Za subotu je predviđen susret turskog ministra s premijerom Kosova Ramushem Haradinajem i predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijom Veselijem.

Također je najavljen posjet Cavusoglua gradu Prizrenu.

Izvor: Agencije