Cavusoglu: Samo Izrael i SAD podržavaju proteste u Iranu

Mevlut Cavusoglu kaže da mu je Javad Zarif u telefonskom razgovoru rekao da situacija u Iranu nije toliko loša (Arhiva)

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu izjavio je u srijedu da su Izrael i Sjedinjene Američke Države jedine zemlje koje podržavaju aktuelne proteste u Iranu.

On je u obraćanju novinarima u Ankari istakao da dvije osobe u svijetu javno podržavaju nemire u Iranu, a to su izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki predsjednik Donald Trump.

Naglasivši da se Turska protivi takvoj vrsti stranog intervencionizma, Cavusoglu je kazao da su protesti u Iranu interna stvar te zemlje.

“To je unutrašnje pitanje Irana, ali očuvanje stabilnosti važno je i za susjede, za sve nas. Želja nam je da se ti konflikti u Iranu što prije prevaziđu i da se hitno obnovi stabilnost”, poručio je Cavusoglu.

Oprezan stav prema demonstrantima

Nezadovoljni rastom inflacije i lošom ekonomskom politikom vlasti, u četvrtak su hiljade Iranaca izašle na ulice sjevernih gradova Meshed i Kasmar.

Val protesta proširio se i na druge gradove i oni su dobili karakter antivladinih protesta.

Više od 20 ljudi poginulo je, a oko 1.000 demonstranata privedeno tokom nereda.

Cavusoglu je kazao da mu je iranski kolega Javad Zarif u telefonskom razgovoru rekao da situacija u toj zemlji nije toliko loša.

Dodao je kako mu je Zarif kazao da zvanični Teheran ima oprezan stav prema demonstrantima, ali da među njima postoje i naoružane grupe izgrednika, koje su uzrokovale smrt nekoliko civila i pripadnika iranskih sigurnosnih snaga.

“Rečeno mi je da Iran nije protiv mirnih rješenja i dijaloga. Kažu i da Iran ne koristi čeličnu šaku. Sve promjene u Iranu trebaju doći na izborima. Ukoliko Iranci žele smjenu Vlade, trebaju to uraditi na narednim izborima”, rekao je Cavusoglu.

Komentirajući poziv američke ambasadorice Nikki Haley za održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o situaciji u Iranu, Cavusoglu je kazao da SAD to pitanje iznosi na međunarodnu scenu jer je žestoki protivnik iranske administracije.

Razgovarali Erdogan i Rouhani

Naglasivši da će Turska nastaviti biti aktivan akter u rješavanju regionalnih kriza, Cavusoglu je rekao da će zvanična Ankara i dalje raditi na prevazilaženju krize u Zaljevu, kao i krize u Iraku.

Izvor iz Ureda predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana naveo je da su Erdogan i iranski predsjednik Hassan Rouhani razgovarali telefonom te da je iranski predsjednik rekao kako vjeruje da će protesti prestati u narednih nekoliko dana.

Erdoganov stav je pokazatelj sve boljih odnosa Irana i Turske, koji su zajedno djelovali u Siriji, prenosi Reuters.

Erdogan je rekao Rouhaniju da je njegova izjava o tome kako “nije kršenje zakona mirno izražavanje nezadovoljstva protestima” bila odgovarajuća reakcija.

Izvor: Agencije