Cavusoglu SAD-u: Nismo u kaubojskom filmu

Turska nije sretna zbog problema ni sa jednom zemljom, posebno sa SAD-om, kaže Cavusoglu (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je poručio da Sjedinjene Američke Države nisu svjesne ko im je istinski prijatelj.

“SAD ne zna i ne vidi ko im je istinski prijatelj”, rekao je Cavusoglu u obraćanju na zatvaranju 10. po redu Konferencije ambasadora koja je održana u Ankari, javlja agencija Anadolija.

Kritikovao je trenutni način razmišljanja koji slijede Sjedinjene Američke Države i njihova administracija.

“Možemo lako riješiti probleme sa SAD-om, ali ne s njihovim trenutnim načinom razmišljanja”, kazao je Cavusoglu.

Naglasio je kako Turska nije načinila nikakve pogrešne poteze prema SAD-u, dodajući da pravni sistem treba funkcionisati bez obzira ko se suočavao s opravdanim optužbama.

Istakao je da Turska nije ta koja šalje oružje terorističkim organizacijama.

“Da li je slanje hiljada šlepera oružja terorističkoj organizaciji protivno ideji prijateljstva, ili je to pak funkcionisanje pravnog sistema u Turskoj?”, poručio je Cavusoglu.

Dodao je kako je američkim sagovornicima bezbroj puta kazao da sankcije i pritisci prema Turskoj neće funkcionisati te da uopće neće biti potrebe za tenzijama ukoliko bude postojao pristup rješavanju međusobnih pitanja unutar prijateljskih i pravnih okvira.

Velike zemlje trebaju sarađivati

“SAD mora shvatiti da ove stvari nisu poput kaubojskog filma. Mi ne igramo, niti snimamo kaubojski film. Radi se o dvije velike zemlje koje trebaju imati dobre odnose, ali ipak naučit ćemo da se međusobno poštujemo. Poštovanje se ne postiže pritiscima nego pristupom”, rekao je Cavusoglu.

Na kraju je napomenuo da ne može predvidjeti sadašnju politiku SAD-a, dodajući da takvu politiku ne podržava ni Evropa.

“Mi ne želimo probleme ni s jednom zemljom. Nikako ne možemo biti sretni zato što imamo problem sa SAD-om”, kazao je turski šef diplomatije.

Izvor: Agencije