Cavusoglu SAD-u i Izraelu: Palestina i Jerusalem se ne mogu kupiti

Mevlut Cavusoglu
Grčka i južni dio Kipra se oštro protive turskim aktivnostima u istočnom Mediteranu (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu poručio je Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu da se novcem ne mogu kupiti Palestina i Jeruzalem.

“Ne možemo prihvatiti rješenje koje mijenja Jeruzalem, Palestinu za novac. SAD i Izrael moraju shvatiti da u slučaju Palestine i Jeruzalema neće moći proći mišljenje da se sve može mijenjati za novac”, kazao je Cavusoglu tijekom gostovanja na uredničkom desku agencije Anadolija u Ankari.

Dodao je i kako normalizacija odnosa Turske s Izraelom trenutačno nije na dnevnom redu službene Ankare.

‘Turska će uvijek biti uz Palestinu’

“Turska će uvijek biti uz Palestinu, pa kad bi i ostali sami podržavat ćemo našu palestinsku braću”, rekao je Cavusoglu.

Kritizirao je jednostrane postupke Sjedinjenih Američkih Država u vezi s Jeruzalemom.

“Nismo vidjeli nikakvu korist od jednostranih koraka koje je SAD poduzeo u vezi s Jeruzalemom. SAD zauzima stranu. Turska je odlučna u očuvanju neovisnosti, a na negativne korake SAD-a imat ćemo odgovor”, naveo je Cavusoglu.

Istaknuo je kako Turska neće odstupiti u vezi s nabavkom sustava S-400.

Bilo koji izgovor Rusije ‘neprihvatljiv’

Podsjetivši na kršenje prekida vatre u Idlibu u Siriji, naveo je da je bilo koji izgovor iz Rusije “neprihvatljiv” jer bi i ta zemlja trebala biti jamac mira na tom području.

Dotaknuo se i pitanja istočnog Mediterana, napominjući da bilo kakav sporazum u vezi s tim pitanjem bez Turske ne bi bio validan.

Istaknuo je, također, da Turska ubojstvo novinara Jamala Kashoggija tretira odvojeno od bilateralnih odnosa sa Saudijskom Arabijom, tvrdeći da se druga strana ne ponaša tako.

Izvor: Agencije