Cavusoglu: SAD očito ima problema u povlačenju iz Sirije

Ankara već dugo osuđuje SAD zbog njegovih vojnih odnosa s kurdskim Jedinicama narodne zaštite (EPA)

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je vidljivo da Sjedinjene Američke Države imaju poteškoće u povlačenju snaga iz Sirije, te je dodao kako „nije lako napustiti terorističku organizaciju YPG/PKK kada se tako s njom poveže i angažira“, prenosi agencija Anadolija.

On se danas obratio na sjednici Vanjskopolitičke komisije Velike narodne skupštine Republike Turske i parlamentarce informirao o aktuelnoj vanjskoj politici te države.

Ističući kako se Turska na vanjskopolitičkom planu istovremeno bavi nizom važnih pitanja, Cavusoglu je kazao kako je situacija u susjednoj Siriji jedna od prioritetnih tema i kako se radi na kreiranju plana koordinacije na terenu nakon što se američka vojska povuče sa sjeveroistoka Sirije.

Proces iz Astane

On je rekao kako su proteklih nekoliko dana tim povodom u Ankari boravili visoki američki zvaničnici, uključujući savjetnika u Bijeloj kući za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, čelnike američke vojske Josepha Dunforda i Bretta McGurka te Jamesa Jeffreya, specijalnog američkog izaslanika međunarodne koalicije za borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Vidimo kako postoje države koje se trude nagovoriti SAD da odustane od plana povlačenja vojske iz Sirije. I unutar samog SAD-a postoje različiti glasovi. Radimo na konsolidaciji situacije na terenu“, izjavio je turski ministar vanjskih poslova.

Cavusoglu je također naveo kako je zvanična Ankara najoštrije osudila izjave nekih američkih zvaničnika koji su poistovjećivali kurdski narod s pripadnicima Jedinica narodne odbrane (YPG) i Radničke partijer Kurdistana (PKK), organizacija koje Turska tretira kao terorističke.

On je kazao kako, uz saradnju sa zapadnim partnerima, Turska vodi i mirovni proces za Siriju u Astani sa Rusijom i Iranom.

“Do sada nismo imali probleme u implementaciji dogovora za Idlib i nadamo se da ih neće ni biti“, istakao je on.

Jemen i Kipar

Idlib je jedna od najvećih enklava koje su pod kontrolom sirijske opozicije, a za koju su Turska i Rusija postigle dogovor o uspostavi sigurne zone za civile.

“Turska snažno podržava teritorijalni integritet i stabilnost Sirije i to su važne teme za Ankaru“, poručio je Cavusoglu.

Kao još jednu od prioritetnih vanjskopolitičkih tema za ovu godinu, Cavusoglu je naveo nužno zaustavljanje rata i rješavanje humanitarne krize u Jemenu. Rekao je i kako ne očekuje da bi pregovori o kiparskom pitanju mogli skoro biti pokrenuti zbog činjenice da predstoje izbori za Evropski parlament.

Izvor: Agencije