Cavusoglu: SAD je tražio međusobno ukidanje sankcija

Mike Pompeo, Mevlut Cavusoglu, SAD, Turska
Američki državni tajnik Mike Pompeo je u oktobru prošle godine pozvao Tursku da oslobodi Golgea (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je, u vezi s odlukom njegove zemlje i Sjedinjenih Američkih Država u petak o međusobnom ukidanju sankcija, poručio kako je SAD tražio da se one ukinu te da je njegova zemlja sankcije SAD-u uvela po principu reprociteta, odnosno da ih nikada nije ni podržavala, prenosi Anadolija.

U turskom gradu Antalija u subotu je održan 18. sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova zemalja grupe D-8, koju čine Pakisatan, Bangladeš, Egipat, Indonezija, Iran, Nigerija, Malezija i Turska.

Cavusoglu je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka, govorio o međusobnom ukidanju sankcija ministrima Sjedinjenih Američkih Država i Turske, koje su ranije uvedene, ali i o temama sastanka u Antaliji.

Napomenuo je kako je i ranije isticao da su spomenute sankcije pogrešan karak.

Nije bilo koristi od sankcija

“Nije bilo nikakve koristi od njih, bio je to nepotreban korak”, rekao je on.

Turski šef diplomacije je također podsjetio kako je njegova zemlja po principu reciprociteta uzvratila na odluku SAD-a te naglasio kako Turska nikada nije podržavala sankcije.

“SAD je želio odustati od sankcija. Kontaktirali su nas prije nekoliko dana i kazali: ‘Jeste li spremni na obostrano ukidanje sankcija?’ Mi smo iskazali spremnost da ćemo ukinuti sankcije kada taj korak napravi SAD. Jučer su na tom planu napravljeni koraci”, kazao je Cavusoglu.

Sankcije na bazi reciprociteta uvedene nakon što je Ministarstvo trezora SAD-a 1. kolovoza uvelo sankcije turskom ministru pravosuđa i ministru unutarnjih poslova.

Slučaj protiv evangeličkog pastora Andrewa Brunsona, koji je živio u Turskoj više od 20 godina, doveo je do nametanja američkih tarifa Turskoj i žestokih osuda koje je iznio predsjednik SAD-a Donald Trump.

Uz američke sankcije Turskoj, kriza je izazvala i slom turske lire u kolovozu, što je otkrilo krhkost turske ekonomije.

Sud u Izmiru naredio je 12. listopada oslobađanje Brunsona, koji je ranije dobio zatvorsku kaznu od tri godine i mjesec i pol dana.

Sud je, također, ukinuo Brunsonov kućni pritvor i zabranu putovanja, što je pastoru i njegovoj obitelji omogućilo da napuste Tursku i odu u SAD.

Veliki napori za utjecaj D-8

Brunson (50) je bio optužen za veze s kurdskim pobunjenicima i pristalicama Fethullaha Gulena, imama kojeg Turska krivi za neuspjeli pokušaj vojnog udara 2016. godine.

Brunson je negirao optužbe i Washington je tražio njegovo oslobađanje.

Kada je riječ u D-8, Cavusoglu je podsjetio kako njegova zemlja trenutačno predsjedava ovom grupom te istaknuo kako se ulažu veliki napori kako bi ova organizacija bila utjecajnija.

Cavusoglu je rekao kako je tijekom sastanka u Antaliji bilo govora o potrebi povećanja broja zemalja članica D-8, kao i o važnosti što većeg sudjelovanja poslovnog svijeta.

Izvor: Agencije