Cavusoglu s Pompeom: Saznati ko je naredio ubistvo Khashoggija

Mevlut Cavusoglu, Mike Pompeo, Turska, SAD
Cavusoglu je još jednom izjavio da je Turska najnovije informacije o slučaju Khashoggi podijelila sa SAD-om (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u State Departmentu istaknuo da je Turska odlučna rasvijetliti sve aspekte slučaja ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

“Turska je ustrajna na potpunom rasvjetljivanju ubistva Khashoggija, a to smo kazali i Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Cavusoglu novinarima u Washingtonu nedugo nakon susreta s američkim kolegom.

“Turska ne promatra ubojstvo Khashoggija kao političko pitanje, nego kao ubojstvo koje treba biti rasvijetljeno do samog kraja”, kazao je turski šef diplomacije, podsjetivši kako mnoge zemlje u svijetu ne žele ugroziti odnose s Rijadom.

“Mnoge zemlje ne žele poremetiti svoje odnose sa Saudijskom Arabijom zbog ubojstva Khashoggija. Ni mi ne želimo, ali ubojstvo mora biti rasvijetljeno”, rekao je Cavusoglu, dodajući da je važno da budu ponuđeni odgovori na sva pitanja koja nisu jasna.

“Potrebno je doznati tko je naredio ubojstvo Khashoggija. Previše je pitanja za koje nema odgovora u vezi s ovim slučajem”, istaknuo je Cavusoglu.

Pompeo: U pitanju je historijska posvećenost

Cavusoglu je još jednom izjavio da je Turska najnovije informacije o slučaju Khashoggi podijelila sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Reuters.

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo brani američku podršku Saudijskoj Arabiji nakon što se američki predsjednik Donald Trump u izjavi ranije u utorak opirao međunarodnom pritisku i obećao da će ostati pouzdan partner tom kraljevstvu unatoč ubojstvu disidentskog novinara Jamala Khashoggija u Turskoj prošlog mjeseca, preosi Tanjug agenciju Reuters.

Navodi se da je Pompeo na konferenciji za medije nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom u Washingtonu, poručio da su SAD u obvezi da primjenjuju politiku koja jača američke nacionalne sigurnosne interese.

“Kao što je predsjednik rekao, SAD će nastaviti dobar odnos sa kraljevstvom Saudijske Arabije. U pitanju je duga, povijesna posvećenost koja je pritom od apsolutno vitalne važnosti za nacionalnu sigurnost Amerikanaca”, rekao je Pompeo.

Upitan je li vidio procjenu američkih obavještajnih agencija o tome tko je naredio ubojstvo Khashoggija, Pompeo je kazao da ne može komentirati obavještajne stvari.

“Kada Amerika ima informaciju koja joj je potrebna, ona će svakako učiniti pravu stvar kako bi zaštitila američke interese i to smo činili svakog puta”, rekao je Pompeo.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države namjeravaju ostati pouzdan partner Saudijske Arabije, unatoč tome što postoji mogućnost da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman znao za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, objavio je ranije Reuters.

Trump: Odnos sa Saudijskom Arabijom ostaje

U izjavi koju je objavila Bijela kuća, Trump je, unatoč pritisku da nametne sankcije Saudijskoj Arabiji, dao naznake da nema namjeru poništiti ugovore o prodaji vojne opreme i oružja toj zemlji, govoreći da će, ako ih SAD ponište, najveći dobitnici biti Rusija i Kina.

“Možda nikada nećemo doznati sve činjenice koje okružuju ubojstvo Jamala Khashoggija. U svakom slučaju, naš odnos sa Saudijskom Arabijom ostaje. Kao predsjednik Sjedinjenih Država namjeravam osigurati da, u vrlo opasnom svijetu, Amerika stavlja na prvo mjesto svoje nacionalne interese i energično se suprostavlja zemljama koje nam žele nanijeti zlo. Stvar je jednostavna – Amerika na prvom mjestu!”, stoji u priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Dodaje se da je Saudijska Arabija, veliki proizvođač nafte, “važan poslovni partner” i “veliki saveznik” u borbi protiv utjecaja Irana na Bliskom istoku.

Trump je rekao i da američke obavještajne službe nastavljaju prikupljati informacije o Khashoggijevom ubistvu, ali da će SAD ostati stabilan partner Saudijskoj Arabiji kako bi se očuvali interesi SAD-a, Izraela i regionalnih partnera.

“Zločin protiv Jamala Khashoggija je bio grozan, zločin koji naša zemlja ne oprašta. Mi smo poduzeli snažnu akciju protiv onih za koje se zna da su sudjelovali u ubistvu. Nakon velike neovisne istrage znamo mnogo više detalja o ovom strašnom zločinu. Već smo nametnuli sankcije za 17 Saudijaca za koje se zna da su sudjelovali u ubojstvu gospodina Khashoggija i koji su raskomadali njegovo tijelo. Predstavnici Saudijske Arabije kažu da je Jamal Khashoggi bio državni neprijatelj i pripadnik Muslimanskog bratstva, ali moja odluka nije utemeljena na tome. Ovo je neprihvatljiv i strašan zločin. Američke agencije još proučavaju dokaze o tome kako je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu i ko je to planirao. Moguće je da je Mohammed bin Salman imao saznanja o tom tragičnom događaju. Možda jest, a možda i nije!”, kaže se u Trumpovom saopštenju.

Khashoggi, kolumnista Washington Posta, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Dužnosnik State Departmenta: Zasljepljujuće jasno

Tursko tužiteljstvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u tijeku, s naglaskom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Washington, dugogodišnji saveznik Rijada, u četvrtak je uveo sankcije 17 saudijskih čelnika, zbog “odgovornosti i pomaganja” u ubojstvu Khashoggija, dok je Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila da je saudijski princ Bin Salman osobno naredio Khashoggijevo ubojstvo.

Trump je prije dva dana je izjavio da je zaključak CIA-e da je Bin Salman naručio ubojstvo Khashoggija “vrlo preuranjen” i najavio da će u utorak dobiti kompletan izvještaj o tom slučaju.

U utorak je jedan od dužnosnika State Departmenta koji je vidio CIA-inu verziju događaja u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, rekao pod uvjetom da ostane anoniman, kako je “zasljepljujuće jasno” da je Mohammed bin Salman naredio Khashoggijevo ubojstvo. 

Izvor: Agencije