Cavusoglu: S-400 ne mogu otkazati, ali bih kupio i od SAD-a

U septembru je Turska dogovorila kupovinu dva sistema S-400, vrijedna više od dvije milijarde dolara (Reuters)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je ugovor o nabavci ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh S-400 završen posao, koji se ne može otkazati, ali i kako je Ankari potrebno još odbrambenog oružja koje bi mogla kupiti od Sjedinjenin Američkih Država, prenosi agencija Reuters.

Agencija podsjeća kako je odluka Turske da od Rusije kupi sisteme S-400, koji nisu usklađeni s odbrambenim sistemima Sjevernoatlantske alijans, unervozila Washington i članice Alijanse, pošto su oni već obazrivi po pitanju ruskog prisustva na Bliskom istoku.

“Aktuelni ugovor je završen posao, ne mogu ga otkazati. Ali, potrebno mi je još… i više volim kupovati od mojih saveznika”, kazao je Cavusoglu novinarima nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Krajem prošlog mjeseca turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je kako će postavljanje ruskih raketnih sistema protivzračne odbrane S-400 u Turskoj početi u oktobru sljedeće godine.

Sistemi za dvije milijarde dolara

Reuters je tada prenio, pozivajući se na turski list Hurriyet, kako je Akar najavio da će osoblje početkom naredne godine biti upućeno u Rusiju na obuku.

“Trenutno smo u procesu odabira osoblja”, dodao je on.

Turski ministar je rekao kako se program nabavke borbenih aviona F-35 od SAD-a nastavlja po planu i kako bi u martu 2019. godine trebali biti isporučeni treći i četvrti avion iz ovog programa.

U septembru je Turska dogovorila kupovinu dva sistema S-400, vrijedna više od dvije milijarde dolara.

Zvaničnici iz Ankare su često navodili kako je kupovina ovog ruskog sistema odbrane određena kako bi se ispunile potrebe sigurnosti ove države, navode turski mediji.

Izvor: Agencije