Cavusoglu: S-400 je završena stvar

Turska je od 2011. godine intenzivirala jačanje zračnih odbrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je stvar kupovine ruskog sistema S-400 završen sporazum, te kako uopšte nije riječ ni o kakvom odgađanju. 

Cavusoglu je u Ankari primio šefa Komisije za evropske poslove Zastupničkog doma Rumunije Angela Tilvara, a nakon toga sastanka odgovarao je na pitanje novinara.

Govoreći o kupovini odbrambenog sistema S-400, koji njegova zemlja nabavlja od Rusije, Cavusoglu je kazao kako je Turska predložila formiranje zajedničke radne grupe nakon tvrdnji Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da S-400 predstavlja opasnost po F-35 i NATO-ove sisteme. 

„Tada smo poručili da je potrebno da unutar ove komisije bude i NATO“, rekao je Cavusoglu, prenosi Anadolija, a kada je riječ o samoj kupovini sistema S-400, dodao je:

„Mi smo trenutno u fazi u kojoj se uopšte ne govori o bilo kakom odgađanju ili otkazivanju kupovine.“ 

Kada je riječ o tvrdnjama koje iznosi američka strana, šef turske diplomatije navodi kako je neophodno da o tome svoj stav iznesu stručnjaci. 

„Mi na tom planu vjerujemo u sebe. Zbog toga smo uputili jedan takav konstruktivan prijedlog. Ako SAD isto tako vjeruje u sebe, onda bi trebao prihvatiti naš prijedlog“, kazao je Cavusoglu. 

‘Nastavljaju se razgovori sa SAD-om’

On je dodao kako se nastavljaju razgovori s SAD-om, no još uvijek nije postignuto ništa konkretno. 

„Zašto da govorimo o odgađanju? Uopšte nije riječ o nekom odgađanju, stvar je tome da je to završen sporazum. Mislim da sada uopšte nije vrijeme da se priča o bilo kakvom odgađanju. Ova komisija treba zasjedati, raditi i napraviti izvještaj. Nakon toga ćemo govoriti o procjenama“, rekao je Cavusoglu. 

Turska je od 2011. godine intenzivirala jačanje zračnih odbrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji. 

Nakon propalih pregovora o kupovini američkog protuzračnog sistema Patriot, Turska je 2017. godine odlučila da od Rusije kupi sofisticirani odbrambeni sistem S-400.

Takav potez Ankare je izazvao negodovanje Washingtona. 

Niz američkih vojnih zvaničnika i analitičara traže da SAD ne isporuči Turskoj avione F-35 ako Turska dobije ruske sisteme S-400. Tvrde da bi tako Rusija indirektno mogla dobiti ključne parametre o američkim bombarderima. 

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je kazao kako kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 za Tursku ne predstavlja pitanje izbora, već prijeke potrebe. 

Izvor: Agencije