Cavusoglu: Referendum na sjeveru Iraka ne bi donio mir

Referendum ne bi donio stabilnost, smatra Cavusoglu (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu tokom posjete Erbilu izjavio je da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet Iraka.

“Uvijek smo otvoreno zagovarali prava Regionalne kurdske uprave kao i prava naše braće Kurda”, rekao je Cavusoglu na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsjednikom Regionalne kurdske uprave Mesutom Barzanijem.

 Cavusoglu je tokom razgovora sa Barzanijem jasno iznio stav Turske u vezi sa pitanjem održavanja referenduma.

“Mi želimo mir i blagostanje u tom regionu… a referendum ne bi donio mir i stabilnost“, proučio je šef turske diplomatije te naglasio da održavanje referenduma „ne bi bio ispravak korak“.

Riješiti pitanje referenduma

“Učinili smo velike napore za stabilnost ovog regiona. Uvijek smo bili konstruktivni po pitanju jačanja regionalne kurdske uprave i njene ekonomije kao i po pitanju naše međusobne saradnje. Mi nemamo problem sa kurdskom braćom. Imamo problem sa PKK-om i YPG-em”, kazao je Cavusoglu.

Istakao je da je Turska tražila od Erbila i Bagdada da dijalogom riješe sva pitanja, uključujući i pitanje referenduma.

Turska je ranije upozorila da bi planovi čelništva iračke poluautonomne kurdske regije u Iraku da održi referendum o nezavisnosti, 25. septembra, mogli dovesti do građanskog rata.

Izvor: Agencije