Cavusoglu prijeti vojnom operacijom na Eufratu

Washington i Ankara su i u maju razmijenili viđenja i prijedloge kada je riječ o sigurnoj zoni, no nije došlo do rješenja nekoliko većih sporova (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je danas kako će, ako se ne uspostave planirane sigurne zone u sjevernoj Siriji i ako se prijetnje prema Turskoj nastave, biti pokrenuta vojna operacija istočno od rijeke Eufrat, prenose agencije.

Zvanična Ankara i Sjedinjene Američke Države su u razgovorima o uspostavljanju sigurne zone širom granice na sjeveroistoku Sirije, gdje Washington podržava kurdsku miliciju YPG, prenosi agencija Reuters.

Turska smatra YPG terorističkom organizacijom i prijetnjom po državnu sigurnost.

Cavusoglu je izrazio očekivanje kako će dogovor biti postignut u današnjem razgovoru u Ankari sa specijalnim američkim izaslanikom za Siriju Jamesom Jeffreyjem.

Sporna pitanja

Jeffrey predvodi američku delegaciju koja je doputovala u Ankaru na nastavak pregovora sa Turskom oko uspostave sigurne zone duž tursko-sirijske granice u vrijeme napetih odnosa dvije države zbog odluke euroazijske države da kupi ruske odbramene sisteme S-400.

Radna grupa za Siriju uspostavljena je početkom 2018. godine i od tada je održala nekoliko sastanaka, podsjećaju turski mediji.

Washington i Ankara su i u maju razmijenili viđenja i prijedloge kada je riječ o sigurnoj zoni, no nije došlo do rješenja nekoliko većih sporova.

Turska želi imati punu kontrolu nad zonom nakon povlačenja YPG-a i uništenja njihovih uporišta. Također, želi da sigurna zona iznosi 40 kilometara kako YPG ne može napasti tursku granicu. Sa druge strane, SAD predlaže 10 kilometara duboku sigurnu zonu u kojoj neće biti stalnih uporišta turskih snaga.

Izvor: Agencije