Cavusoglu: Potpuno podržavamo euroatlantske inicijative Zapadnog Balkana

Saudijska Arabija negira turske optužbe da je Khashoggi ubijen u konzulatu (Anadolija)

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je tokom posete Albaniji napomenuo da se svet danas nalazi u tranziciji, naglasivši da su neke zemlje u kontekstu globalnih pitanja izabrale unilateralizam umjesto multilateralizma.

U obraćanju na otvaranju akademske godine Univerziteta New York u Tirani, koji deluje pod okriljem Turske fondacije Maarif (TMV), Cavusoglu je istakao da u okviru Turske fondacije Maarif, koja je osnovana prije dvije godine, trenutno djeluje 161 obrazovna ustanova u preko 30 zemalja.

Podsjetio je da se u Turskoj trenutno nalazi oko 3,5 miliona sirijskih izbjeglica i pola miliona iz drugih zemalja.

“Potrošili smo 32 milijarde dolara na njih. Zamislite da tih 32 milijarde imamo u trezoru i bankama”, rekao je Cavusoglu, dodajući da se Turska ipak nikada nije pokajala što je potrošila te pare za nedužne ljude.

“Turska je zbog toga po humanitarnoj pomoći u samom svetskom vrhu. Prošle godine smo potrošili osam milijardi dolara, Sjedinjene Američke Države (SAD) šest ili sedam milijardi. SAD je najbogatija zemlja sveta. Ovo vam sve govorim radi poređenja”, kazao je Cavusoglu.

Potrebna refoma međunarodnih institucija

Istakao je i kako je potrebno što pre reformisati najveće međunarodne institucije.

“Međunarodne organizacije i institucije bi trebale biti vidljivije i efikasnije. Zato se moraju reformisati. Koja politika Europske unije (EU) je zadovoljavajuća za zapadni Balkan? Da li Ujedinjene nacije (UN) mogu predstavljati današnji svet? Ne”, kazao je turski šef diplomatije.

Podsetio je da njegova zemlja vodi borbu protiv brojnih terorističkih organizacija kao što su PKK, YPG, ISIS i FETO.

Istakao je i kako Balkan zauzima posebno mesto u spoljnoj politici Turske, dodajući da daju doprinos stabilnosti i prosperitetu celog regiona.

“Potpuno podržavamo evroatlantske inicijative Zapadnog Balkana. Neke evropske zemlje vide Balkan, posebno Zapadni Balkan, kao područje rivaliteta između sebe i drugih zemalja. Čak neretko, ne samo između njih i Rusije, nego i između njih i Turske. Mi Balkan ne vidimo kao područje rivaliteta s drugom zemljom ili nekom regionalom organizacijom. Mi ovaj region vidimo kao područje za još bolju saradnju. Integracija zemalja Zapadnog Balkana u evroatlantske organizacije je veoma važna. Danas je Albanija članica NATO-a i veoma smo zadovoljni našom saradnjom”, rekao je Cavusoglu.

Podsetio je da Turska i putem investicija daje doprinos razvoju Balkana, napominjući da samo u Albaniji direktna ulaganja njegove zemlje iznose više od 2,5 milijardi dolara.

Izvor: Agencije