Oglasi

Cavusoglu: Porast ksenofobije, rasizma i mržnje prema muslimanima

Turski ministar vanjskih poslova je istakao da i dalje postoji velika potreba za Savezom civilizacija.
Mevlut Cavusoglu tvrdi da poseban problem predstavlja porast populizma i desničarskog ekstremizmaAnadolija

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak da je Turska spremna podržati zajedničke napore u borbi protiv ekstremizma i polarizacije.

On je u obraćanju na osmom Globalnom forumu Saveza civilizacija (Alliance of Civilizations), održanom u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, istakao da svijet mora uvijek iskazivati odlučnost i političku volju protiv predrasuda, isključivosti, polarizacije i mržnje širom svijeta.

"Ova potraga, ustvari, predstavlja filozofsku osnovu i samog Saveza civilizacija", rekao je Cavusoglu, prenosi Anadolija.

Populizam i desničarski ekstremizam

Istakao je da, ako se uzme u obzir sadašnja situacija u svijetu, i dalje postoji velika potreba za Savezom civilizacija.

"Savez mora biti snažniji, vidljiviji, aktivniji, efikasniji i politički relevantan u cilju promoviranja dijaloga i razumijevanja na globalnom nivou", kazao je turski šef diplomatije.

Naglasio je da su dijalog, partnerstvo i preventivne mjere od ogromnog značaja za dugoročni mir u svijetu.

"Današnji sukobi su kompliciraniji. Zbog toga bi naši napori i rješenja trebali biti u skladu s današnjim uslovima. Održiv mir iziskuje sveobuhvatne, inkluzivne i koordinirane pristupe", rekao je Cavusoglu.

Dodao je da poseban problem predstavlja porast populizma i desničarskog ekstremizma.

"Izražavamo zabrinutost zbog porasta populizma i desničarskog ekstremizma, koji je dostigao nivo bez presedana u Evropi, ali i u ostatku svijeta. U porastu su ksenofobija, rasizam, antimuslimanske ideje i mržnja prema muslimanima, migracijama i izbjeglicama", kazao je Cavusoglu.

Mediji, mladi, obrazovanje i migracije

Savez civilizacija je politička incijativa pod okriljem generalnog sekretara UN-a od 2005. godine.

Njen cilj je interkulturalni dijalog, a četiri osnovna područja djelovanja su mediji, mladi, obrazovanje i migracije.

Ovu inicijativu pokrenule su 2005. godine vlade Španije i Turske, pod pokroviteljstvom UN-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.