Cavusoglu: Odluke SAD-a u vezi s Iranom su pogrešne

Mevlut Cavusoglu smatra kako SAD ne želi narušiti odnose s Turskom zbog kupovine ruskih antiraketnih sistema S-400 (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je u petak kako Turska smatra pogrešnim odluke Sjedinjenih Američkih Država da se jednostrano povuku iz nuklearnog sporazuma s Iranom i ponovo uvede sankcije ovoj zemlji, javlja Anadolija.

Govoreći u Ankari o predsjedničkim i parlamentarim izborima u Turskoj, održanim 24. juna, konkretnije o refleksijama izbora na Zapadu, Cavusoglu je poručio kako evropske zemlje trebaju naučiti da pokažu poštovanje prema Turskoj.

Podsjetio je da pojedinim posmatračima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju nije dozvoljen ulazak u Tursku tokom izbornog procesa te poručio kako su to bile osobe koje u željele izazvati nered u Turskoj.

Patroliranje u regiji Manbij

Na pitanje u vezi s usvojenom mapom puta Turske i SAD-a vezano za sirijki grad Manbij, Cavusoglu je rekao kako se prešlo na realizaciju mape puta.

“U sklopu dogovora, u devet navrata je vršeno patroliranje. YPG/PKK [Jedinice narodne armije u sklopu Radničke partije Kurdistana] se povukao iz ovih regija. No, povlačenje YPG/PKK iz ovih regija ne znači i to da se povukao iz Manbija”, istakao je Cavusoglu.

“Imamo jasan dogovor sa SAD-om da se nakon Manbija prelazi na ostale regije”, dodao je on.

Šef turske diplomatije dotakao se i izlaska SAD-a iz nuklarnog sporazuma s Iranom te podijelio stav Turske o tom pitanju.

Ankara protiv sankcija Teheranu

“Odluke SAD-a o uvođenju sankcija Iranu smatramo pogrešnim”, kazao je Cavusoglu, poručivši kako se bilo kakav problem s Iranom može riješiti kroz pregovore.

Dodao je kako je njegova zemlja protiv sankcija u normalnim uvjetima te kako je pogrešan stav SAD-a na način da jednostrano donese odluku i od ostalih zemalja očekuje da prate tu odluku.

Vezano za odose između SAD-a i Turske, Cavusoglu je rekao kako SAD ne želi narušiti odnose s Turskom zbog kupovine ruskih antiraketnih sistema S-400.

Izvor: Agencije