Cavusoglu: Odluka SAD-a o Revolucionarnoj gardi može izazvati haos

Mevlut Cavusoglu, Mohammad Javad Zarif
Cavusoglu je telefonom razgovarao s iranskim kolegom Zarifom (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u srijedu da bi američka odluka o proglašenju iranske Revolucionarne garde “terorističkom organizacijom” mogla izazvati kaos i stvoriti potencijalno opasnu situaciju.

On je izrekao te komentare na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom u Ankari.

Također je istaknuo da nove američke sankcije štete narodu Irana, prenosi Fena.

Rusija, Iran i Turska, koji podržavaju suprotstavljene grupe u sirijskom sukobu, bili su sponzori konferencije u Kazakhstanu, koja je imala za cilj okončanje rata.

Zarif je izjavio da će izvjestiti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o rezultatima razgovora sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Zarif: Želimo dobre odnose Turske i Sirije

Teheran želi pomoći da Turska i Sirija uspostave dobre odnose, priopćio je šef iranske diplomacije, prenosi AP.

Sirijska državna novinska agencija SANA citirala je Assada, koji se sastao u utorak sa Zarifom i izjavio da je odluka administracije Donalda Trumpa da Revolucionarnu gardu proglasi “terorističkom organizacijom neodgovoran potez”.

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su i službeno označile Revolucionarnu gardu “stranom terorističkom organizacijom”.

Američki je predsjednik prošlog tjedna najavio da će napraviti taj simboličan potez, koji je bez presedana, što je odmah naišlo na osudu Irana i izazvalo zabrinutost da će u znak osvete biti napadnute američke snage.

Nova odluka o proglašenju te organizacije terorističkom olakšat će procesuiranje kompanija ili osoba u Europskoj uniji koje posluju s Iranom.

Iranski su zastupnici, pak, u utorak usvojili prijedlog zakona kojim se američke snage na Bliskom istoku označavaju “teroristima”, dan nakon što je na snagu stupila odluka SAD-a da Revolucionarnu gardu proglasi “terorističkom organizacijom”.

Dodatna razina sankcija

Američko proglašavanje Revolucionarne garde “terorističkom organizacijom”, što je prvi put da je to učinjeno cijelom odjeljku neke vlade, dodatna je razina sankcija toj moćnoj jedinici.

Američki zakon već kažnjava građane SAD-a koji posluju s Revolucionarnom gardom sa čak 20 godina zatvora zato što je ta organizacija na američkoj posebnoj listi globalnih terorista, na koju se primjenjuje drugačiji način sankcioniranja.

Odnosi između Teherana i Washingtona pogoršali su se u svibnju prošle godine, kad je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. između Irana i šest svjetskih sila te ponovno nametnuo sankcije toj zemlji.

Izvor: Agencije