Cavusoglu: Nema zajedničkog djelovanja na zaustavljanju sukoba u Libiji

Mi ćemo kroz naše korake uspostaviti ravnotežu i na taj način osigurati primirje u Libiji, kaže Mevlut Cavusoglu (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da međunarodni sistem ne djeluje zajedno na zaustavljanju sukoba u Libiji te je u tom pogledu iznio kritike zbog nepostojanja odlučnosti.

Cavuoglu je gostovao na turskoj televiziji TRT Haber, a tom prilikom je govorio o vanjskopolitičkim temama, prenosi Anadolija.

Govoreći o Libiji, Cavusoglu je podsjetio kako lider nelegitimnih snaga na istoku Libiji, penzionirani general Khalifa Haftar. nije podržao primirja koja su se dogovarala u Moskvi i Berlinu.

“Naša pozicija je jasna. To smo posebno naglasili kada smo prema Parlamentu poslali zakon. Mi ćemo kroz naše korake ovdje uspostaviti ravnotežu i na taj način osigurati primirje u Libiji”, rekao je Cavusoglu.

Kazao je da u Libiji nije moguće očekivati realizaciju političkog procesa dok traju sukobi u toj zemlji.

‘Ko će zaustaviti Haftara?’

“Svijet osuđuje, ali šta se čini da se Haftar zaustavi? Nažalost, međunarodni sistem ne djeluje zajednički kako bi zaustavio sukobe u Libiji, tu nema odlučnosti”, rekao je Cavusoglu.

Dotakao se i napada u njemačkom gradu Hanauu u četvrtak ujutro, u kojem je ubijeno najmanje devetoro ljudi, a za koji njemački mediji navode kako ga je izveo radikalni desničar Tobias R. (43).

“Prema prvim informacijama koje dobijamo, riječ je o napadu koji ima rasističke motive. Svakako treba sačekati zvaničnu potvrdu”, kazao je Cavusoglu.

Napomenuo je da je rasizam dostigao vrlo opasan nivo u Evropi te kako polako u prvi plan dolazi i etnički nacionalizam.

“Ako evropske zemlje sve to ne zaustave, započet će sukob. Taj sukob može odvesti Evropu do haosa”, rekao je Cauvsoglu.

Izvor: Agencije