Cavusoglu: Kupujemo S-400 jer nam saveznici ne žele prodati svoje oružje

Ankara i Washington bili su u svađi zbog turske kupovine S-400 (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u srijedu da saveznici njegove zemlje u okviru NATO-a, ako već ne žele prodati Turskoj određenu vrstu oružja, ne bi trebali smetati i miješati se u to što Turska od Rusije kupuje sistem S-400.

Nakon dugotrajnih bezuspješnih napora da kupi raketni sistem odbrane od SAD-a, Turska je 2017. odlučila od Rusije kupiti sistem protivzračne odbrane S-400, podsjeća Anadolija.

Amerikanci zbog toga izražavaju nezadovoljstvo te pozivaju Tursku da odustane od S-400.

Cavusoglu se dotakao te teme tokom posjete zapadnom turskom gradu Balikesiru.

Istakao je da je Turska godinama od NATO saveznika tražila da kupi takvu vrstu oružja.

‘Sprečavali kupovinu najjednostavnijeg oružja’

“Godinama smo tražili od naših saveznika da kupimo i službeno smo ih o tome informirali. Tim saveznicima, koji su nas ponekad sprečavali i u kupovini najjednostavnijeg oružja, iz nekog razloga sada smeta to što kupujemo S-400. Zašto vam to smeta?”, upitao je Cavusoglu.

Rekao je da, ako postoji savezništvo u NATO-u i ako je potrebno povećati međusobnu solidarnost, Turskoj je trebalo ispuniti zahtjev za nabavku raketnog sistema u skladu s njenim upitom i potrebama.

“No, ako to ipak ne želite uraditi, onda se ne smijete miješati u to što će Turska ono što joj treba pronaći kod nekog drugog, ili kod neke zemlje koja je izvan NATO-a”, poručio je Cavusoglu.

Izvor: Agencije