Cavusoglu: Kupovina ruskog S-400 završen posao

Turska je od 2011. godine intenzivirala jačanje zračnih odbrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji (Arhiva)

Kupovina sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije završen je posao, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu uprkos naporima Washingtona da uvjeri Tursku da kupi američki sistem Patriot.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i Sjevernoatlantske alijanse (NATO) upozorili su Ankaru da ruski sistem ne može biti integriran u zračni i raketni projekt NATO-ovog sistema odbrane.

Također su upozorili da kupovina sistema S-400 ugrožava tursku kupovinu borbenih aviona Lockheed Martin F-35 i eventualno rezultira sankcijama SAD-a, prenosi agencija Reuters.

Prije desetak dana turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Turska neće odustati od dogovora o kupovini raketnog sistema S-400 od Rusije.

Sistem nije prilagođen NATO-u

On je to kazao dan nakon neformalnog roka koji je Ankari dao Washington da odgovori na američku kontraponudu, prenose agencije.

Članica NATO-a Turska ponavlja privrženost kupovini ruskog sistema raketne odbrane uprkos upozorenjima iz Alijanse da se S-400 ne može prilagoditi NATO-ovim odbrambenim sistemima.

Američki zvaničnici postavili su neformalan rok 15. februar za Tursku da odgovori na američku ponudu te poručili da će Washington, ako Turska nastavi s kupovinom sistema S-400, povući svoju ponudu za prodaju 3,5 milijarde dolara vrijednog raketnog sistema Patriot.

Izvor: Al Jazeera i agencije