Cavusoglu: Katar ne želi krizu u Zaljevu

Dok traje spor između Katara i saveznika na čelu sa Saudijskom Arabijom, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kaže da katarske vlasti ne žele da se diplomatska kriza nastavi.

Cavusoglu je u Kuvajtu razgovarao sa svojim kolegom šeikom Sabahom Khaledom Al Sabahom kako bi posredovao u rješavanju spora.

Kazao je da se tokom sastanka održanog u Kataru uvjerio u odlučnost katarskih vlasti da riješe krizu, te dodao da zvaničnici te zemlje traže dokaze za optužbe upućene na njen račun.

“Naš zajednički stav je da ovaj problem treba riješiti i ostati nepristrasan, ali želimo ukazati ono što je pogrešno bez oklijevanja”, kazao je šef turske diplomatije po povratku u Ankaru iz Kuvajta.

‘Iskreni stavovi’

Mevlut Cavusoglu boravio je u četvrtak u posjeti Kuvajtu i Kataru kako bi se pronašlo rješenje za krizu između Katara i nekih zemalja Zaljeva.

“U čemu je problem, koje su optužbe i kakvi su dokazi? Ove stvari moramo razmotriti kako bismo riješili problem”, kazao je Cavusoglu.

Dodao je da problem ne može biti riješen nametanjem embarga ili sankcija.

“Moramo što prije riješiti problem, raditi na ublažavanju krize i snižavanju tenzija.”

Najavljeno je da će Cavusoglu posjetiti Saudijsku Arabiju u petak i podijeliti “iskrene stavove” Turske o krizi u susretima sa saudijskim zvaničnicima.

Katar se suočava sa ekonomskim i diplomatskim bojkotom Saudijske Arabije i regionalnih saveznika.

Oni optužuju Katar da “finansira terorizam”, podstiče regionalne nemire i udružuje se s njihovim neprijateljem Iranom, što je Katar negirao.

Odgovarajući na optužbe da je Katar na strani Irana, Cavusoglu je rekao da su ti navodi neistiniti, dodajući kako se ni jedna zemlja u regiji nije protivila postupcima Irana odlučnije od Katara, Turske i Saudijske Arabije.

Podrška Zaljevu

Cavusoglu je rekao da se Katar pridružio članicama Vijeća Zaljeva za saradnju (GCC) u intervenciji u Jemenu, te da je Doha podržala Saudijsku Arabiju kada je ambasada te zemlje u Teheranu napadnuta prošle godine.

Kazao je da Turska ne smatra Hamas i Muslimansku braću terorističkim organizacijama.

Komentirajući sporazum o dogovoru Katara i SAD-a o kupovini lovaca F-15, Cavusoglu je kazao da je prirodno da Katar, “kao i Saudijska Arabija, UAE, Egipat… kupuje avione ili dijelove potrebne za samoodbranu.

Blokada koju su zaljevske zemlje nametnule Kataru pokrenula je strahove od nestašice hrane u Kataru, budući da se prehrambeni proizvodi uglavnom uvoze iz Saudijske Arabije i UAE.

Nestašica je izbjegnuta nakon što su Turska i Iran dopremili Kataru meso, voće i povrće.

Izvor: Al Jazeera