Cavusoglu: Izrael postaje rasistički režim aparthejda

Turski ministar je kritikovao druge muslimanske zemlje zbog 'manjka reakcije' (Anadolija)

Izrael postaje “rasistički režim aparthejda”, tako je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu prokomentarisao najavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji namjerava da pripoji područja Zapadne obale ako pobijedi na izborima naredne nedjelje. 

Cavusoglu je tokom posjete saudijskom gradu Jeddah nazvao Netanyahuov plan “sramotnim”, ocijenivši da je riječ o gnusnom pokušaju izraelskog premijera da dobije glasove uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji će biti održani u utorak.

Turski ministar je kritikovao druge muslimanske zemlje zbog “manjka reakcije”, Tanjug prenosi agenciju Reuters. 

“Izrael, ohrabren podrškom određenih zemalja, nastavlja svoju agresivnu politiku, koja ga pretvara u rasistički režim aparthejda”, rekao je Cavusoglu, a prenosi Anadolija. 

Međunarodne osude Netanyahuove izjave

Cavusoglu je dodao da “nepromišljeni planovi, politika i ponašanje SAD-a i Izraela nikada ne bi stigli do ove tačke” da je cijela muslimanska zajednica zajedno reagovala. 

Netanyahu je 10. septembra saopštio da namjerava da pripoji Izraelu dolinu Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali ukoliko pobijedi na opštim izborima.

Njegov potez je izazvao burne međunarodne osude, a kritičari navode da bi to moglo zapaliti Bliski istok i uništiti sve preostale nade Palestinaca za uspostavljanje države.

U utorak se u Izraelu održavaju vanredni parlamentarni izbori, već drugi put ove godine.

Izvor: Agencije