Cavusoglu: Isporuka aviona F-35 ide po planu

Isporuka aviona F-35 bit će obavljena 21. juna, kao što je i ranije bilo planirano (EPA)

Turska neće prihvatiti prijetnje u vezi s njenim nabavkama odbambenih sistema, izjavio je u ponedjeljak šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare u Washingtonu, aludirajući na plan Ankare da kupi odbrambeni sistem S-400 od Rusije.

Cavusoglu, koji se sastao s američkim kolegom Mikeom Pompeom, naglasio je da neće biti odlaganja ili otkazivanja kupovine aviona F-35 od Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Tanjug.

“Isporuka aviona F-35 bit će obavljena 21. juna, kao što je i ranije bilo planirano. Nije bilo nikakvih promjena”, kazao je turski šef diplomatije.

Cavusoglu je dodao da je s Pompeom razgovarao i o američkim tarifama na čelik i aluminij, kao i o određivanju “mape puta” kako bi se osigurao sirijski grad Manbij, prenosi Reuters.

‘Mapa puta’ za Manbij

Prethodno su dvije strane saopćile, poslije sastanka turskog i američkog ministra vanjskih poslova u Washingtonu, da su Turska i SAD usvojili “mapu puta” za Manbij, u sjevernoj Siriji, i istakle zajedničku posvećenost primjeni tog plana.

Cavusoglu i Pompeo razgovarali su i o budućoj saradnji u Siriji i koracima koje treba preduzeti kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost u Manbiju, navodi se u zajedničkom saopćenju, prenosi Reuters.

Dva ministra su se saglasila o održavanju daljih sastanaka kako bi se riješila trenutna bilateralna pitanja, saopćivši da saveznice NATO-a ostaju posvećene rješavanju zajedničkih razloga za zabrinutost “u duhu savezničkog partnerstva”.

Izvor: Agencije