Cavusoglu: I Trump je protiv sankcija Turskoj

Mevlut Cavusoglu je poručio da SAD i Turska pokušavaju prevazići probleme dijalogom (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio u subotu da sankcije i prijeteća retorika nikada ne daju rezultate, kritizirajući postupak Komiteta za vanjske odnose Senata Sjedinjenih Američkih Država, koji je u srijedu izglasao Zakon o odbrani kojim se poziva na sankcije Turskoj zbog nabavke ruskog proturaketnog sistema S-400.

“SAD bi to morao shvatiti. Mislim da već razumiju. [Predsjednik SAD-a] Donald Trump se, također, protivi sankcijama. Ali, ako sankcije budu primijenjene, Turska će morati odgovoriti na njih. Pokušavamo prevazići probleme bez sankcija i međusobnim razumijevanjem putem dijaloga”, kazao je on u obraćanju na 19. Doha Forumu u Kataru.

Na pitanje o odnosima Turske i SAD-a, turski šef diplomatije je istakao da je SAD saveznik Turske i da se odnosi s američkim predsjednikom poboljšavaju, prenosi Anadolija.

Dodao je da Turska, prilikom donošenja određene odluke, ne bira jednu od dviju zemalja, nego ima za cilj uspostaviti određenu ravnotežu, napominjući da je Ankara od Rusije kupila proturaketni sistem zato što je ta zemlja imala prihvatljivu ponudu.

Dobri odnosi s Moskvom, ali…

Naglasio je da Turska ima dobre odnose s Rusijom, ali i da postoje određena mimoilaženja s Moskvom po pitanjima kao što su Sirija, Krim i Libija.

“Na nekim poljima se ne slažemo, ali ipak zajedno radimo na postizanju trajnog rješenja u Siriji”, kazao je Cavusoglu.

Na pitanje o tome da li je Turska promijenila stav o sirijskom režimu Bashara al-Assada, izjavio je da je pozicija Ankare o tom pitanju vrlo jasna.

“Vjerujemo da neko ko je ubio više od 500.000 ljudi ne može ujediniti zemlju. Stoga u ovom momentu mislimo da tamošnja vlast nije legitimna, ali ako se pripremi ustav za održavanje demokratskih i fer izbora, sirijski narod bi trebao odlučiti o tome. Ipak, iskreno vjerujemo da Assad ne može ujediniti zemlju nakon svega onoga što se desilo u posljednjih deset godina”, kazao je Cavusoglu.

Doha Forum, koji je počeo u subotu i trajat će do nedjelje, okupio je oko 250 uglednih svjetskih zvaničnika i govornika iz više od 100 zemalja.

Izvor: Agencije