Cavusoglu i Pompeo za odlučnu borbu protiv terorizma

Ministri su za nastavak razgovora u cilju pronalaska rješenja za postojeće probleme između Turske i SAD-a (Anadolija)

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu i američki državni sekretar Mike Pompeo su tokom sastanka u Washingtonu u ponedjeljak potvrdili mapu puta koja uključuje i uspostavu sigurnosti i stabilnosti u sirijskom Manbiju.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo da su dvojica ministara potvrdila posvećenost razmatranju međusobnih zabrinutosti u duhu partnerstva, prenosi Anadolija.

“Ministar Cavusoglu i državni sekretar Pompeo su razgovarali o bilateralnim i regionalnim pitanjima. Pritom je ponovo naglašena zajednička odlučnost u borbi protiv svih oblika terorizma”, navodi se u saopćenju.

Dvojica ministara su, također, naglasila da je potrebno nastaviti s razgovorima u cilju pronalaska rješenja za postojeće probleme između Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Nesuglasice oko Manbija

“Složili su se po pitanju nastavka održavanja sastanaka radne grupe u cilju rješavanja postojećih problema u međusobnim odnosima”, dodaje se u saopćenju.

Pompeo je primio Cavusoglua u sjedištu State Departmenta u Washingtonu.

Cavusoglu je u službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama doputovao u nedjelju navečer, a sastanak s američkim kolegom u ponedjeljak smatra se vrlo važnim za buduće tursko-američke odnose.

Manbij je od augusta 2016. godine pod kontrolom Jedinica narodne zaštite, za koje Turska tvrdi da su sirijski ogranaka Radničke partije Kurdistana.

Radnička partija Kurdistana se nalazi na listi terorističkih organizacija Turske, Evropske unije i SAD-a.

Tokom trodecenijske kampanje protiv Turske, poginulo je najmanje 40.000 ljudi.

Kurdska YPG je jedna od najjačih frakcija unutar Sirijskih demokratskih snaga.

Turska upozorava da je riječ o sirijskom ogranku organizacije PKK, a SAD smatra da je SDF pouzdan partner u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Turska traži izručenje Gulena

U sastavu SDF-a uvršteno je i nekoliko malih oružanih grupa lokalnih Arapa, pa Washington tvrdi da ne pomaže Kurde, već arapske borce u Siriji, prenosi Anadolija.

Delegacije Turske i SAD-a su prošle sedmice u Ankari dogovorile svojevrsni nacrt plana rješenja slučaja Manbij, prema kojem bi u tri faze tu regiju trebali napustiti borci YPG-a, a lokalno stanovništvo preuzeti vlast uz podršku turskih i američkih snaga.

U nizu zamjerki administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, Cavusoglu je kazao da posebno mjesto zauzima i neizručivanje Fetullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizator neuspjelog vojnog udara u Turskoj u julu 2016. godine.

Izvor: Agencije