Cavusoglu: Haftar ne želi mir u Libiji

Cavusoglu: 'Nadamo se da će u Berlinu biti postignuto trajno primirje, a zatim bismo prešli na političku tranziciju' (Anadolija)

Vođa separatističkih snaga na istoku Libije, odbjegli penzionirani general Khalifa Haftar, ne želi mir, izjavio je u srijedu turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu.

“Nismo pesimisti. Činjenica je da Haftar ne želi mir. On želi vojno rješenje, a ne političko”, kazao je on u Ankari, prenosi Anadolija.

Istakao je da je ipak razočaravajuće da Haftar nije potpisao dogovor o primirju, nakon čega je u utorak u ranim jutarnjim satima napustio Moskvu, gdje su održani pregovori o Libiji.

“Vidio sam da je to bilo razočarenje i za naše kolege iz Rusije. I oni su uradili sve što su mogli, a i dalje to čine. Haftarova strana tražila je rok dva dana radi konsultacija”, kazao je Cavusoglu.

Izrazio je nadu da će uskoro biti potpisana zajednička deklaracija, što bi, kako je rekao, osiguralo veće šanse da tokom mirovne konferencije o Libiji u Berlinu, koja će biti održana 19. januara, bude postignuto konačno rješenje.

Optimizam uoči samita u Berlinu

“Nadamo se da će u Berlinu biti postignuti konkretni rezultati, trajno primirje, a zatim bismo prešli na političku tranziciju”, rekao je Cavusoglu.

Delegacije Turske i Rusije u ponedjeljak su se u Moskvi sastale sa stranama u Libiji.

Turska delegacija usaglasila je tekst dogovora sa čelnikom Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayezom al-Sarrajem i čelnikom Visokog državnog vijeća Khalidom al-Mishrijem.

Ruska delegacija pokušala je postići dogovor s Haftarom i predsjednikom Zastupničke skupštine sa sjedištem u Tobruku Akileom Salihom.

Međutim, Haftar nije potpisao dogovor u Moskvi.

Rusko Ministarstvo odbrane kasnije je saopćilo da Haftar pozitivno gleda na sporazum o primirju, ali da mu treba rok dva dana radi konsultacija.

Izvor: Agencije